Ville tomatplanter - Hva er ville tomater og er de spiselige

Innholdsfortegnelse:

Ville tomatplanter - Hva er ville tomater og er de spiselige
Ville tomatplanter - Hva er ville tomater og er de spiselige

Video: Ville tomatplanter - Hva er ville tomater og er de spiselige

Video: Ville tomatplanter - Hva er ville tomater og er de spiselige
Video: Wild tomatoes hold genetic treasures 2024, Kan
Anonim

Enten du er en forelsker av det vilt fargede, formede og sublimt smaksatte arvestykket eller en forbruker av tomater i supermarkedet, skylder alle tomater sin eksistens til ville tomatplanter. Hva er ville tomater? Fortsett å lese for å lære mer om villtomater og om dyrking av ville tomater.

Hva er ville tomater?

Kjent for botanikere som Solanum pimpinellifolium eller sjarmerende "hallik", ville tomatplanter er forfedrene til alle tomatene vi spiser i dag. De vokser fortsatt vilt i Nord-Peru og Sør-Ecuador. Ikke større enn en ert med skall, halliker og deres andre ville tomatslektninger, som ville ripstomater, er ekstremt tilpasningsdyktige og kan overleve i noen av de tørreste, tøffeste ørkenområdene til fuktige, regnfylte lavland til kjølige alpine høyder.

Kan du spise ville tomater? Selv om disse små tomatene ikke er så utbredt som før, HVIS du skulle komme over noen ville tomater, ikke forveksle med frivillige hagetomater som ganske enkelt har dukket opp andre steder, ville de vært helt spiselige og ganske smakfulle, med en lys oransje-rød farge.

Wild Tomato Information

Førkolumbianske innbyggere i det som nå er det sørlige Mexico, plantet og dyrketville tomater. Mens de dyrket ville tomater, valgte og lagret bøndene frø fra den største, smakfulle frukten og krysset dem med andre som hadde mer attraktive egenskaper. Spanske oppdagelsesreisende tok deretter disse frøene til Europa, og skilte den ville tomatforfaren ytterligere fra dens raskt skiftende avkom.

Det betyr for oss at moderne tomater kan se bra ut, til og med smake godt, men mangler overlevelsesevnen til sine forfedre. De er mer utsatt for sykdommer og insektskader enn forgjengerne.

Dessverre, på grunn av industrielt landbruk i dens hjemlige regioner som inkluderer bruk av ugressmidler, mister den lille halliken raskt terreng og blir like uvanlig som alle andre truede arter. Frø til forfedretomaten kan fortsatt finnes på nettet og dyrkes vanligvis som en flerårig plante. Voksne ville tomater vil vokse til en høyde på ca. 4 fot (1 m.) med en vinplante.

Anbefalt: