Is Pigweed Edible: Lær om bruk av Pigweed-planter i hagen

Innholdsfortegnelse:

Is Pigweed Edible: Lær om bruk av Pigweed-planter i hagen
Is Pigweed Edible: Lær om bruk av Pigweed-planter i hagen

Video: Is Pigweed Edible: Lær om bruk av Pigweed-planter i hagen

Video: Is Pigweed Edible: Lær om bruk av Pigweed-planter i hagen
Video: Purslane and look alike plant - what is it? Answer found. 2024, Kan
Anonim

Å bruke grisegressplanter på kjøkkenet er en måte å håndtere denne planten som mange gartnere kaller en skadedyr eller ugress. Vanlig i hele USA, grisemat er spiselig fra bladene og stilkene ned til de små frøene.

Hva er Pigweed?

Pigweed (Amaranthus retroflexus) er et av de vanligste ugresset som er sett på beitemarker i USA, men du vil sannsynligvis også se det i hagen din. Som annet ugress er det tøft, vokser under en rekke forhold og motstår mange ugressmidler.

Det finnes faktisk mange typer planter som kalles pigweed, en stor familie også kjent som amaranth. Familien har sannsynligvis sin opprinnelse i Amerika, men vokser nå over hele verden. Det inkluderer dyrket korn samt flere planter som anses å være ugress.

Svinegresset du sannsynligvis vil møte i amerikanske hager, ser alle like ut og kan vokse i høyden mellom bare 10 cm til over 2 meter. Bladene er enkle og ovale, ofte med noe rødfarge. Stilkene er solide og blomstene er umerkelige.

Er Pigweed spiselig?

Ja, ugresset i hagen vi kaller grisegress, inkludert liggende grisegress, fra amarantfamilien, er spiselig. Hver del av planten kan spises, men de unge bladene og vekstspissene på eldre planter er de smakfullste og ømmeste. Frøene er næringsrike, spiselige og er ikke vanskelige å høste.

Så, hvordan kan du spise grisegress? Bruk den på de fleste måtene du ville gjort med hvilken som helst annen spiselig grønn. For å spise rå, hold deg til de unge bladene og nye skuddene. Disse kan brukes som grønnsalat eller spinat. De unge og eldre bladene kan også sauteres eller dampes, brukt på samme måte som man ville ha mangold eller kålrot. Bladene inneholder vitamin A og C, jern og kalsium.

Pigweed-planter inkluderer høsting og spising av frø, rå eller kokt. Frøene er spesielt næringsrike og inneholder mye protein, fiber og vitamin A og C. Du kan spise frøene rå, stekt, kokt som en varm frokostblanding og til og med poppet som popcorn.

Hvis du nyter grisegress fra hagen din, pass på at du ikke har sprøytet plantevernmidler eller ugressmidler på det før høsting. Vær også oppmerksom på at enkelte varianter, som Amaranthus spinosus, har skarpe rygger som må unngås eller fjernes.

Ansvarsfraskrivelse: Innholdet i denne artikkelen er kun for pedagogiske formål og hagearbeid. Før du bruker eller inntar NOEN urter eller planter til medisinske formål eller på annen måte, vennligst kontakt en lege, medisinsk urtelege eller annen egnet fagperson for råd.

Anbefalt: