What Is A Mangold: Tips om hvordan man dyrker mangold i hagen

Innholdsfortegnelse:

What Is A Mangold: Tips om hvordan man dyrker mangold i hagen
What Is A Mangold: Tips om hvordan man dyrker mangold i hagen

Video: What Is A Mangold: Tips om hvordan man dyrker mangold i hagen

Video: What Is A Mangold: Tips om hvordan man dyrker mangold i hagen
Video: Grow an Endless Garden | Start Saving Seeds Today 2024, Kan
Anonim

Har du noen gang hørt om en mangel-wurzel ellers kjent som en mangoldrotgrønnsak? Jeg må innrømme at jeg ikke har det, men det ser ut til å være preget av historisk forvirring på grunn av navnet. Så hva er en mangold og hvordan dyrker du mangoldgrønnsaker? Les videre for å finne ut mer.

Hva er en mangoldrotgrønnsak?

Mangel-wurzel (mangelwurzel) blir også referert til som mangold-wurzel eller rett og slett mangold og kommer fra Tyskland. Ordet "mangold" betyr "bete" og "wurzel" betyr "rot", som er nøyaktig hva mangoldgrønnsaker er. De forveksles ofte med neper eller til og med "svensker", den britiske betegnelsen for rutabagas, men er faktisk relatert til sukkerroen og rødbeten. De har imidlertid en tendens til å være større enn vanlige rødbeter og rødlige/gule i fargen.

Mangoldrotgrønnsaker ble først og fremst dyrket til dyrefôr i løpet av 1700-tallet. Det betyr ikke at folk ikke spiser dem like godt. Når de spises av mennesker, dampes bladene og roten moses som en potet. Røttene er også ofte strimlet for bruk i salater, juice, eller til og med syltet og er fullpakket med vitaminer og antioksidanter. Roten, også kjent som "Scarcity Root", kan også brukes til å gjøre en sunntonic ved å juice roten og tilsette appelsiner og ingefær. Den har også blitt brukt til å brygge øl.

Til slutt, det mest nysgjerrige og morsomste med mangoldgrønnsakene er deres inkludering i en britisk lagsport med mangel-wurzel-hurling!

How to Grow Mangold

Mangolds trives i jord med mye kompostert materiale og jevn vanning. Når dette er tilfelle, blir røttene myke og smakfulle med en søt smak som rødbeter. Bladene smaker som spinat og stilkene minner om asparges.

Du vil ikke dyrke mangoldplanter i tropene. Optimale forhold for dyrking av mangoldplanter har en tendens til å være på den kjølige siden. Det tar fra 4-5 måneder før de blir modne, og i noen tilfeller kan de oppnå en vekt på opptil 9 kg.

Mangold formeres via frø, som kan lagres for senere bruk i kjøleskap i opptil 3 år og fortsatt opprettholde levedyktighet.

Velg et sted i hagen med full sol til delvis skygge. Klargjør en haug eller høybed med minst 12 tommer (30 cm.) løs, godt drenerende jord. Hvis jorda er tett, kan du jobbe med gammel kompost. Du kan plante tidlig på våren eller tidlig høst når jordtemperaturen er 10 C og dagtemperaturen er 15-18 C.

Så frøene 5 cm fra hverandre, ned 1,27 cm. Fortynn frøplantene når de er rundt 5 cm høye med en endelig avstand på 10-20 cm. Mulch rundt de unge plantene for å holde på fuktigheten og forsinke ugress.

Disse kjølige plantene vokser best i fuktig jordgi dem minst en tomme (2,5 cm.) vann per uke avhengig av nedbør. Plantene vil være klare til høsting om ca. 5 måneder.

Anbefalt: