Hva er gjødsel med langsom frigjøring - tips for bruk av gjødsel med langsom frigjøring

Innholdsfortegnelse:

Hva er gjødsel med langsom frigjøring - tips for bruk av gjødsel med langsom frigjøring
Hva er gjødsel med langsom frigjøring - tips for bruk av gjødsel med langsom frigjøring

Video: Hva er gjødsel med langsom frigjøring - tips for bruk av gjødsel med langsom frigjøring

Video: Hva er gjødsel med langsom frigjøring - tips for bruk av gjødsel med langsom frigjøring
Video: How Slow-Release Fertilizer Works – This Week in the Garden 2024, April
Anonim

Med så mange forskjellige gjødsel på markedet, kan det enkle rådet om å «gjødsle regelmessig» virke forvirrende og komplisert. Temaet gjødsel kan også være litt kontroversielt, da mange gartnere er nølende med å bruke alt som inneholder kjemikalier på plantene sine, mens andre gartnere ikke er opptatt av å bruke kjemikalier i hagen. Dette er delvis grunnen til at det er så mange forskjellige gjødsel tilgjengelig for forbrukere. Hovedårsaken er imidlertid at ulike planter og ulike jordtyper har ulike næringsbehov. Gjødsel kan gi disse næringsstoffene umiddelbart eller sakte over tid. Denne artikkelen tar for seg sistnevnte, og forklarer fordelene ved å bruke gjødsel med langsom frigjøring.

Hva er gjødsel med langsom frigjøring?

I et nøtteskall, saktefri gjødsel er gjødsel som frigjør en liten, jevn mengde næringsstoffer over tid. Dette kan være naturlig, organisk gjødsel som tilfører næring til jorda ved naturlig å bryte ned og dekomponere. Oftest, men når et produkt kalles slow release gjødsel, er det gjødsel belagt med plastharpiks eller svovelbaserte polymerer som sakte brytes ned fra vann, varme, sollysog/eller jordmikrober.

Hurtigfrigjørende gjødsel kan påføres for mye eller fortynnes feil, noe som kan føre til brenning av planter. De kan også raskt lekkes ut av jorden ved vanlig regn eller vanning. Bruk av gjødsel med langsom frigjøring eliminerer risikoen for forbrenning av gjødsel, samtidig som den holder seg lenger i jorden.

Per pund er kostnadene for gjødsel med langsom frigjøring generelt litt dyrere, men påføringsfrekvensen med gjødsel med langsom frigjøring er mye mindre, så kostnadene for begge typer gjødsel gjennom året er svært sammenlignbare.

Using slow release gjødsel

Slow release gjødsel er tilgjengelig og brukes på alle typer planter, torvgress, ettårige, stauder, busker og trær. Alle de store gjødselselskapene, som Scotts, Schultz, Miracle-Gro, Osmocote og Vigoro, har sine egne linjer med gjødsel med langsom frigjøring.

Disse gjødsel med langsom frigjøring har samme type NPK-klassifisering som gjødsel med umiddelbar frigjøring, for eksempel 10-10-10 eller 4-2-2. Hvilken type slow release gjødsel du velger kan være basert på hvilket merke du personlig foretrekker, men bør også velges for hvilke planter gjødselen er beregnet for.

Slow release gjødsel for torvgress, for eksempel, har generelt et høyere nitrogenforhold, for eksempel 18-6-12. Disse treggressgjødslene kombineres ofte med ugressmidler for vanlig plenugress, så det er viktig å ikke bruke et produkt som dette i blomsterbed eller på trær eller busker.

Slow release gjødsel for blomstring eller fruktsettingplanter kan ha høyere forhold av fosfor. En god gjødsel med langsom frigjøring for grønnsakshager bør også inneholde kalsium og magnesium. Les alltid produktetikettene nøye.

Anbefalt: