Ulike typer husdyrgjødsel: fordeler og ulemper med å bruke gjødsel som gjødsel

Innholdsfortegnelse:

Ulike typer husdyrgjødsel: fordeler og ulemper med å bruke gjødsel som gjødsel
Ulike typer husdyrgjødsel: fordeler og ulemper med å bruke gjødsel som gjødsel

Video: Ulike typer husdyrgjødsel: fordeler og ulemper med å bruke gjødsel som gjødsel

Video: Ulike typer husdyrgjødsel: fordeler og ulemper med å bruke gjødsel som gjødsel
Video: Manures |Advantages and Disadvantages of Manures| Types of manures Full Explaination Class 9 Biology 2024, April
Anonim

Tilføring av næringsstoffer til landskapet er en viktig del av landforv altningen. Gjødsel er en jordforbedring som kan bidra til å returnere disse næringsstoffene og juice opp jorda, noe som gjør den til et effektivt vekstmedium for neste sesongs avlinger. Det er fordeler og ulemper med å bruke gjødsel som en endring. De forskjellige typene husdyrgjødsel har forskjellige nivåer av makronæringsstoffer og må derfor komposteres tilstrekkelig for effektiv bruk og brukes i forskjellige hastigheter for å forhindre skade på planter med for mye av ett eller annet næringsstoff.

Er gjødsel bra eller dårlig?

Hva er forskjellige typer gjødsel? Husdyr og husdyr kan alle bidra til gjødsel til hagen, men hver av dem har en spesifikk måte den skal håndteres på for helsen til hagen din (og deg i noen tilfeller). Gjødsel er rett og slett avfallsprodukter fra dyr som har blitt kompostert for å fjerne eventuelle patogener og bryte det ned for raskere opptak av planter. Ukompostert gjødsel må brukes med forsiktighet, siden det tar lengre tid å bryte ned og kan inneholde ugressfrø eller sykdommer som kan overføres til landskapet ditt.

Å bruke gjødsel som gjødsel har trolig eksistert siden dyrkingens tidlige dager. Gjødsel er en rik kilde til nitrogen så vel som andre næringsstoffer. Siden gjødsel er et avfallsprodukt, må det brukes forsiktig.

Rågjødsel kan brukes, men det er lukt knyttet til ubrutt avfall, samt fluene det tiltrekker seg. Blant fordelene og ulempene med å bruke rå gjødsel er at den er for "varm", noe som betyr at konsentrasjonen av næringsstoffer kan være for høy for planter og brenne dem. Rågjødsel kan også få plantene til å vokse for fort, slik at de blir tynne og langbenede og hemmer spiringen.

Hvis du bruker rågjødsel, bruk det sent på sesongen slik at avfallet rekker å brytes ned før neste sesongs planting.

Hva er forskjellige typer gjødsel?

Gjødsel kommer fra et hvilket som helst dyr, men alt er ikke skapt like. For å drepe frø og bryte ned effektivt, må det nå en temperatur på minst 140 grader Fahrenheit (60 C.) i lang tid. Tidene varierer avhengig av de forskjellige typene husdyrgjødsel. For eksempel må katteavføring eller hundegjødsel kompostere i minst to år og kan ikke påføres direkte på matvekster.

Menneskelig gjødsel, eller menneskelig gjødsel, skal aldri brukes i landskapet. Narkotika, sykdommer og mange flere potensielle problemer ligger i avfallet vårt, og bare profesjonelle kompostører har verktøyene og kunnskapen til å kompostere menneskelig avfall på en adekvat og sikker måte.

Tradisjonell husdyrgjødsel inneholder også varierende mengder næringsstoffer og bør brukes til ulike tider og på ulike måter. De vanligste gjødseltypene som brukes i hagearbeid er:

  • kylling
  • Cow
  • Hest
  • Sau
  • Geit
  • Pig

Siden gjødsel inneholder ulike nivåer av næringsstoffer, må de påføres forsiktig på de plantene som trenger det høyere næringsstoffet som er tilgjengelig.

  • Ideelt sett er nok den beste gjødselen til hager kylling, siden den har et veldig høyt innhold av nitrogen, et behov alle planter har, men den må komposteres godt og lagres for å hindre brennende planter. Kyllinggjødsel er en rik kilde til næringsstoffer og påføres best om høsten eller våren etter at den har fått kompostert.
  • Tilsvarende komposteres kugjødsel, som har et forhold på 0,5-0,2-0,4, på forhånd for bedre resultater.
  • Sauegjødsel har et høyt nitrogeninnhold, men lavere forhold i de andre makronæringsstoffene; pelletstørrelsen gjør det imidlertid til et raskt avfall å kompostere.
  • Hestegjødsel tar lengre tid og har lignende innhold som kugjødsel, men den større størrelsen og ugressfrøene dyret fordøyer betyr at det tar mye lengre tid å eldes og kompostere.

Den beste gjødselen for hager avhenger virkelig av hva du enkelt kan få tak i. Enhver av de vanlige variantene kan være gunstige for jord. Bare husk å la gjødselen komposteres fullstendig i minst 6 måneder eller lenger, eller tilsett den rå, og tilbered den i jorden minst en sesong før planting.

Anbefalt: