Bør du bruke fersk gjødsel i hager: Er gjødsling med fersk gjødsel trygt

Innholdsfortegnelse:

Bør du bruke fersk gjødsel i hager: Er gjødsling med fersk gjødsel trygt
Bør du bruke fersk gjødsel i hager: Er gjødsling med fersk gjødsel trygt

Video: Bør du bruke fersk gjødsel i hager: Er gjødsling med fersk gjødsel trygt

Video: Bør du bruke fersk gjødsel i hager: Er gjødsling med fersk gjødsel trygt
Video: Manure in the Garden (Tips & Concerns) 2024, April
Anonim

Bruken av gjødsel som gjødsel i hager går tilbake i århundrer. Men etter hvert som menneskehetens forståelse av sykdomsårsaker og kontroll har vokst, ble bruken av fersk gjødsel i hagen under en viss nødvendig gransking. Likevel, i dag, stiller mange gartnere spørsmål om du kan gjødsle med fersk gjødsel. Fortsett å lese for å lære mer om gjødsling med fersk gjødsel.

Bør du bruke fersk gjødsel i hager?

Fordelene med å bruke gjødsel som gjødsel er velkjent. Gjødsel forbedrer jordstrukturen, gir god drenering samtidig som den forbedrer jordens vannholdende kapasitet. Den kan brukes i leirjord, komprimert, hard pannejord eller sandjord. Gjødsel er et organisk materiale som kan øke gunstige mikroorganismer i hagejorda. Mens den forbedrer jorda, gir gjødsel også en langsom og jevn frigjøring av næringsstoffer til plantelivet som vokser i jorda. Gjødsel er også vanligvis en rimelig hagegjødsel, spesielt for gartnere som driver husdyr.

Men ikke løp ut på beitet for å samle kupaier til hagen ennå. Fersk gjødsel i hagen kan også inneholde skadelige bakterier, som E. coli og andre sykdomspatogener som kan forårsakealvorlige sykdommer hos mennesker når spiselige varer dyrkes i rågjødsel.

I tillegg bryter fordøyelsessystemet til hester, kyr, storfe eller kyllinger ikke alltid ned frø fra ugressplantene de spiser. Faktisk er noen ugressfrø faktisk avhengige av en tur gjennom et dyrs eller fugls fordøyelsessystem for å skremme det harde belegget og sette i gang spiring. Fersk gjødsel fylt med levedyktige ugressfrø kan føre til en hageplot dominert av uønsket ugress.

Et vanlig spørsmål vi blir stilt hos Gardening Know How, "må gjødsel komposteres før bruk i hagen," er et berettiget spørsmål. I hager med matvarer anbefales kompostering av rågjødsel på det sterkeste. Kompostering av gjødsel før du legger den til hager dreper ikke bare mange uønskede ugressfrø, men det er også et viktig skritt for å forhindre spredning av sykdommer og sykdommer.

Er gjødsling med fersk gjødsel trygt?

For å forhindre spredning av sykdom har USDAs nasjonale organiske program (NOP) laget regler og retningslinjer for sikker bruk av rågjødsel. Reglene deres sier at hvis matvarer kommer i kontakt med jorda, for eksempel rotgrønnsaker eller agurk som har en tendens til å ligge på jordoverflaten, må rågjødsel påføres hagen minst 120 dager før høsting.

Dette inkluderer grønnsaker som tomater eller paprika, som dingler over jorda og kan komme i kontakt med jord fra vannsprut eller fruktdråper. Spiselige varer, som sukkermais, som ikke kommer i kontakt med jord, krever fortsatt at rågjødsel tilføres minst 90 dager før høsting.

I nordområder, kan 120 dager være hele vekstsesongen. Under disse forholdene anbefales det at du legger rå gjødsel til hagen om høsten eller vinteren, før du dyrker spiselige varer neste vår. Det kan imidlertid hende at ugress får deg til å tære på om våren.

I tillegg til skadelige bakterier og ugressfrø, kan rågjødsel inneholde høye nivåer av nitrogen, ammonium og s alter, som kan skade og brenne planter. Den beste måten å unngå alle disse problemene fra rågjødsel på er å varmkompostere gjødselen før du bruker den i hagen. For å drepe sykdom, luke frø og nøytralisere for høye nivåer av s alt, nitrogen og ammonium, anbefales det at rågjødsel komposteres i minst 15 dager ved en minimum, konstant temperatur på 55 C. Komposten bør snus ofte for å sikre at alt når og opprettholder disse temperaturene.

Generelt har vi en tendens til å tenke jo ferskere jo bedre, men dette er ikke tilfelle for gjødsling med fersk gjødsel. Kompostering av gjødsel kan virke som en smerte, men det er viktig for å forhindre menneskers sykdommer. Kompostert eller varmetørket gjødsel er også tilgjengelig for kjøp som hageprodukter i poser.

Det er også viktig å merke seg at du ikke bør bruke kjæledyr- eller griseavfall i spiselige hager, kompostert eller ikke, da dette dyreavfallet kan inneholde mange skadelige parasitter og sykdomspatogener.

Anbefalt: