Hva er grønn gjødsel - bruk og fremstilling av grønn gjødsel

Innholdsfortegnelse:

Hva er grønn gjødsel - bruk og fremstilling av grønn gjødsel
Hva er grønn gjødsel - bruk og fremstilling av grønn gjødsel

Video: Hva er grønn gjødsel - bruk og fremstilling av grønn gjødsel

Video: Hva er grønn gjødsel - bruk og fremstilling av grønn gjødsel
Video: What is Green Manure? How to apply to your garden or farm 2024, April
Anonim

Bruk av dekkvekster av grønngjødsel er en populær praksis blant mange dyrkere i oppdretts- og landbruksnæringen. Denne metoden for organisk gjødsling har mange fordeler også for hjemmegartneren.

Hva er grønn gjødsel?

Grønngjødsel er et begrep som brukes for å beskrive spesifikke plante- eller avlingsvarianter som dyrkes og omdannes til jorden for å forbedre dens generelle kvalitet. En grønngjødselavling kan kuttes og deretter pløyes ned i jorden eller bare la den ligge i bakken i en lengre periode før hageområder dyrkes. Eksempler på grønngjødselavlinger inkluderer gressblandinger og belgvekster. Noen av de mest brukte er:

  • Årlig raigras
  • Vetch
  • Clover
  • Erter
  • Vinterhvete
  • alfalfa

Fordeler med grønn gjødsel

Dyrking og omlegging av dekkvekster til grønngjødsel gir ekstra næringsstoffer og organisk materiale til jorda. Når de innlemmes i jorden, brytes disse plantene ned, og frigjør til slutt viktige næringsstoffer, som nitrogen, som er nødvendige for tilstrekkelig plantevekst. Det øker også jorddrenering og vannretensjonsevne.

I tillegg til å tilføre næring og organisk materiale til jorda, kan grønngjødselavlinger dyrkes for å rydderester av næringsstoffer etter innhøstingssesongen. Dette bidrar til å forhindre utvasking, jorderosjon og ugressvekst.

Making Green Manure

Når du lager dekkvekster til grønngjødsel, må du vurdere årstiden, stedet og de spesifikke behovene til jorda. For eksempel vil en god grønn gjødselavling for høsten eller vinteren være et gress i kjølig årstiden som vinterrug. Varmeelskende avlinger, som bønner, er gode for våren og sommeren. For hageområder som trenger ekstra nitrogen, er belgfrukter, som kløver, ideelle.

Grøngjødselavlinger bør snus rett før blomstring. Det er imidlertid også akseptabelt å vente til avlingen er død. Siden grønngjødselvekster vokser raskt, er de et ideelt valg for jordforbedring før vårplanting.

Å lære mer om grønngjødselavlinger kan gi hjemmegartnere de nødvendige verktøyene for å oppnå optimal jordkvalitet. Jo sunnere jord, jo større hagearbeidsuksess.

Anbefalt: