Gjæringsmetoder for grønnsaker – Hvordan fermentere grønnsaker fra hagen

Innholdsfortegnelse:

Gjæringsmetoder for grønnsaker – Hvordan fermentere grønnsaker fra hagen
Gjæringsmetoder for grønnsaker – Hvordan fermentere grønnsaker fra hagen

Video: Gjæringsmetoder for grønnsaker – Hvordan fermentere grønnsaker fra hagen

Video: Gjæringsmetoder for grønnsaker – Hvordan fermentere grønnsaker fra hagen
Video: HOW TO FERMENT any VEGETABLE! get more NUTRITION 2024, April
Anonim

Mennesker har gjæret mat i tusenvis av år. Det er en av de enkleste metodene for å bevare avlingene. Nylig har fermenterende grønnsaker og annen mat funnet et nytt marked på grunn av helsefordelene. Vegetabilsk gjæring gir mat som smaker annerledes enn den opprinnelige avlingen, men som ofte er bedre. Lær hvordan du fermenterer grønnsaker og få fordelene med nye smaker samt matvarer som støtter tarmhelsen.

Hvorfor fermentere produksjon?

Gamle kinesere begynte å gjære produkter så tidlig som i 7.000-6.600 f. Kr. Denne eldgamle praksisen konverterer sukker eller karbohydrater til syrer eller til og med alkohol. Dette skaper en mat som trygt kan oppbevares over lengre tid, samtidig som den introduserer andre smaker og teksturer enn råmaten.

Gjæringsprosessen er en kjemisk prosess som frigjør kraftige probiotika. Disse er avgjørende for å holde magen glad og sunn. De er spesielt nyttige for de som har vært på en lang antibiotikakur, som kan ødelegge floraen i magen. Gode tarmbakterier er avgjørende for et sunt generelt immunsystem. Fermentering øker også ofte nivåene av vitaminene B og K12, samt nyttige enzymer.

Å spise fermentert mat sammen med andre matvarer kan øke fordøyeligheten til dissematvarer. Dette er nyttig hvis du har en delikat mage som virker intolerant overfor visse matvarer. I tillegg er prosessen enkel og trygg når den gjøres riktig, og kan oversettes til mange forskjellige grønnsaker.

Hvordan fermentere grønnsaker

Gjæring av grønnsaker går utover surkål, en kjent mat for de fleste. Nesten alle grønnsaker smaker og konserveres fantastisk med gjæring.

Gjæring av grønnsaker er ikke komplisert, men krever at du overholder noen få grunnleggende regler. Det første viktige elementet er vann. Kommunale vannsystemer inneholder ofte klor, som vil bremse gjæringsprosessen, så bruk destillert eller filtrert vann.

De to andre viktige ingrediensene er riktig temperatur og mengde s alt. De fleste matvarer krever temperaturer mellom 68 og 75 grader F. (20-29 C.). Store grønnsaker og de som ikke er kuttet trenger en s altlakeløsning på fem prosent, mens strimlede grønnsaker kan klare seg med en løsning på bare tre prosent.

Den lavere konsentrasjonen trenger to spiseskjeer s alt for hver liter vann, og den høyere er tre spiseskjeer med samme mengde vann.

Kom i gang med fermentering av grønnsaker

Rene hermetikkkrukker er nyttige. Ikke bruk noen type metall som reagerer på syrer og misfarger maten.

Vask produktene dine og bearbeid den til den størrelsen du trenger. Mindre biter eller strimlede grønnsaker vil gjære raskere.

Lag s altlake og mål opp s altet nøye. Tilsett krydder som hele pepperkorn, nellik, spisskummen, osv.

Plasser grønnsaker i krukker og fyll medkrydder og s altlake å senke. Dekk til med løse lokk eller klut for å tillate utslipp av gasser.

Opbevar krukker i lite lys ved romtemperatur i fire dager opptil to uker. Jo lengre prosessen er, jo mer intens blir smaken. Når du har oppnådd den smaken du ønsker, sett i kjøleskap og oppbevar i flere måneder.

Anbefalt: