Gule blader på tomat: blader på tomatplanter blir gule

Innholdsfortegnelse:

Gule blader på tomat: blader på tomatplanter blir gule
Gule blader på tomat: blader på tomatplanter blir gule

Video: Gule blader på tomat: blader på tomatplanter blir gule

Video: Gule blader på tomat: blader på tomatplanter blir gule
Video: Скручиваются листья у томатов 2024, Kan
Anonim

Det er flere mulige årsaker til at blader på tomatplanter blir gule, og å komme til riktig svar krever nøye vurdering og noen ganger litt prøving og feiling. Les videre for å lære hva du kan gjøre med de gule tomatbladene, og husk at noen få gule blader på tomatplanter ofte ikke er noe å bekymre seg for.

Hvorfor tomatplanteblader blir gule

Det er flere grunner til at blader på tomatplanter blir gule, og de fleste kan lett rettes opp. Nedenfor er de vanligste årsakene til gulning av tomatblader og hva du kan gjøre med problemet.

Soppsykdommer

Soppsykdommer er en vanlig årsak til gule blader på tomater. For eksempel er tidlig skjoldbrus bevist av gule blader og små flekker eller lesjoner som vokser seg større, og til slutt får et "bulls-eye"-utseende. Frukt er vanligvis upåvirket med mindre sykdommen er alvorlig. Sensyke er derimot en mer plagsom sykdom som starter på de øvre bladene. Du kan gjenkjenne sensyke på de store, oljeaktige lesjonene på både blader og stilker.

Fusariumvisne, som vanligvis viser seg i varmt vær, forårsaker vanligvis gule tomatbladerden ene siden av planten, ofte begynner med de eldre, nederste bladene. Veksten er hemmet, og planten vil sannsynligvis ikke produsere frukt.

Disse og andre soppsykdommer kan behandles med et soppmiddel som inneholder klorotalonil. Vann skikkelig. La det være plass mellom plantene for å gi god luftsirkulasjon, og beskjær tykk vekst om nødvendig.

Virale sykdommer

En rekke virussykdommer kan være skyld i at tomatbladene blir gule, inkludert tomatmosaikkvirus, tobakksmosaikkvirus, enkeltstrekvirus, agurkmosaikkvirus og tomatgul bladkrøll.

Selv om symptomene varierer, gjenkjennes tomatvirus generelt av hemmet vekst og et mosaikkmønster på bladene. Noen typer kan forårsake misdannelser som bregneblad, brokkoli-lignende vekst, brune striper eller kraftig krølling. Virussykdommer spres ofte av skadedyr som hvitflue, trips eller bladlus, og overføres også med verktøy eller hender.

Virale sykdommer er ødeleggende og planter vil kanskje ikke overleve. Dessverre er det ingen kjemiske kontroller. Ofte er den beste utveien å kaste den infiserte tomatplanten og begynne på nytt med å plante sykdomsresistente varianter i en ny del av hagen din. Vann riktig og oppretthold riktig skadedyrkontroll.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

skadedyr

En rekke skadedyr kan skape kaos på planter, og ofte forårsake gule tomatblader. Insektmiddelsåpe eller hagebruksolje er bra for å behandle mindre skadedyr som:

  • Aphids
  • Thrips
  • Edderkoppmidd
  • Loppebiller
  • Whiteflies

Større tomatskadedyr som hornorm og kuttorm kan plukkes av for hånd, eller kontrolleres med påføring av Bt (Bacillus thuringiensis).

Vanningsproblemer

For mye vann eller for lite vann kan begge forårsake gule tomatblader. Bløtlegg tomatplanter grundig en gang hver femte til syvende dag, avhengig av vær og jordtype. La jorda tørke mellom vanning, og la aldri jorda forbli gjennomvåt.

Vann tomatplanter forsiktig ved bunnen av planten og hold bladene så tørre som mulig. Vanning tidlig på dagen er best.

Nutritional Deficiencies

Hvis du bare ser noen få gule tomatblader mot bunnen av planten, har du vanligvis ingenting å bekymre deg for. Dette betyr norm alt at disse bladene ikke får de næringsstoffene de trenger fra jorden eller at de ikke får nok solskinn. Oftest forekommer dette på eldre planter som bærer frukt.

Det kan være noe så enkelt som mangel på nitrogen i jorda. Hvis dette er tilfelle, sjekk nitrogennivået ved å ta en jordprøve for å finne ut nøyaktig hvilke, om noen, næringsstoffer som mangler, slik at du kan behandle deretter.

Fôr tomater ved plantetidspunktet og månedlig gjennom hele sesongen, siden tomater har solid appetitt. Følg instruksjonene nøye og pass deg for overfôring, som kan forårsake frodige planter på bekostning av frukt.

Ser du etter flere tips om å dyrke perfekte tomater? Last ned vår GRATIS Tomatdyrkingsveiledning og lær hvordan du dyrker deilige tomater.

Anbefalt: