Gjødsel til fiskedammer – tips om gjødsling av en dam med fisk i

Innholdsfortegnelse:

Gjødsel til fiskedammer – tips om gjødsling av en dam med fisk i
Gjødsel til fiskedammer – tips om gjødsling av en dam med fisk i

Video: Gjødsel til fiskedammer – tips om gjødsling av en dam med fisk i

Video: Gjødsel til fiskedammer – tips om gjødsling av en dam med fisk i
Video: Fertilization: When to fertilize 2024, Kan
Anonim

Bruk av gjødsel rundt fiskedammer må gjøres med forsiktighet. Overskudd av nitrogen kan forårsake algeoppblomstring, men det kan også forurense vannet, noe som kan påvirke fisken. Å gjødsle en dam med fisk er en del av god akvatisk forv altning og, når den brukes på riktig måte, vil den øke den generelle dammens helse. Det er best å bruke gjødsel laget for dammer eller organiske fôringsmetoder.

Er damgjødsel dårlig for fisk?

Vanplanter kan av og til trenge fôring, men er damgjødsel dårlig for fisk? Fiskesikker gjødsel kan kjøpes, eller du kan bruke dine egne organiske metoder for å mate vannplantene dine. En gjødsel for fiskedammer kommer i tabletter og vil gi en langsom frigjøring av næringsstoffer som er skånsom og lett for dammens borgere.

Fiskesikker gjødsel inneholder høye nivåer av fosfor. Det er det midterste tallet i et gjødselforhold. Tabs for dammating er vanligvis 10-14-8. En sunn dam vil ha tilførsel av nitrogen på grunn av fisk og fugleavfall. En uorganisk gjødsel med kun fosfor er ideell for et slikt vannområde, siden overflødig nitrogen kan være skadelig.

Vurdering av behovene til dammen din bør gjøres med et testsett. Resultater fra en slik test vil indikere om du har tilstrekkelige nivåer av nitrogen eller om du må tilsette noe for plantenhelse.

Gjødseltyper for fiskedammer

De fleste eksperter anbefaler uorganisk gjødsel siden organiske metoder som gjødsel kan forårsake overflødig algevekst. Det er solide fliker, men også pulver og spray som er trygge å bruke i en fiskedam.

Typevariantene må graves ned i jord der de sakte vil frigjøre næringsstoffer. Flytende matvarer sprayes over de grunne delene av vannet, mens granulære formler kan suspenderes i væsken på en plattform for sakte å spre seg med bølgevirkning. Det er viktig å ikke la granulære blandinger blandes med silt eller gjørme, da det vil fange næringsstoffene og hindre dem i å blande seg med vannet.

Uansett hvilken variant du velger, følg produsentens bruksanvisning for riktig beløp.

organiske metoder

Eksperter slår fast at du bør unngå å gjødsle en dam med økologisk fisk. Å bruke gjødsel i en plantekasse som er nedsenket er imidlertid en effektiv måte å mate planten på over tid. Så lenge den blandes godt med jorda og toppes med stein, vil ikke gjødselen slippe ut øyeblikkelig, men vil i stedet sakte mate planten.

Dette bør kun brukes ved installasjon av planten, og fremtidige sesongers fôring kan gjøres med en uorganisk formel spesielt laget for vannplanter og dammen. Legg aldri gjødsel direkte i dammen. Det vil forårsake for mye algevekst som vil ha negativ innvirkning på dam- og fiskehelsen.

Anbefalt: