Plen- og hagetoppdressing - tips for toppdressing av plen eller hage

Innholdsfortegnelse:

Plen- og hagetoppdressing - tips for toppdressing av plen eller hage
Plen- og hagetoppdressing - tips for toppdressing av plen eller hage

Video: Plen- og hagetoppdressing - tips for toppdressing av plen eller hage

Video: Plen- og hagetoppdressing - tips for toppdressing av plen eller hage
Video: Hage og Uterom - Stell av plen, hagens gulv (05) 2024, April
Anonim

Det er kanskje ikke et vanlig problem, men plen- og hagetoppdressing er av og til noe som må tas tak i, spesielt når toppdressing av plen blir nødvendig. Så nøyaktig hva er toppdressing? Fortsett å lese for å finne ut hvordan du bruker plentopdressing i landskapet, samt den beste toppdressingen for plener og hager.

Hva er toppdressing?

Hva er toppdressing? Toppdressing er en påføring av et tynt lag med jord over et gressområde og brukes til å jevne ut og jevne ut overflaten eller for å endre jordtilstanden, vanligvis ikke mer enn 6 mm til 1 cm.

Toppdressing brukes også til å kontrollere stråtak, beskytte mot ekstreme temperaturer og forbedre jordmediet rundt røttene. Hvis forbedring av jorda er målet, er det best å lufte før du sender toppdressingen.

Generelt brukes den på golfgreener og atletiske baner for å jevne underlaget for lek. Toppdressing brukes vanligvis ikke på plener, da det er ganske kostbart, men det kan være egnet for bruk i ekstremt våte eller humpete områder.

Beste toppdressing for plener og hager

Valget av riktig toppdressing er ekstremt viktig for å matche den underliggende jorda og forhindrelagdeling. Hvis du er usikker på sammensetningen av jorda din, kan det være lurt å samle en prøve for analyse eller konsultere en anleggsgartner eller en anerkjent plenpleietjeneste. Ditt lokale tilleggskontor kan også være til hjelp.

Inspiser toppdressingen for rusk, for eksempel store steiner eller ugress. Unngå kjemisk tilsmusset jordbruksjord som kan drepe torv. Kompost anbefales ikke, da det kan "kvele" røttene. En organisk jord, for eksempel "Black Dirt" eller tørr sand, vil forhindre at vann trenger inn for dypt og drukner gresset.

Beløp som skal brukes ved toppdressing av en plen

Når du bestiller toppdressing, må du først bestemme overflatearealet og multiplisere med ønsket dybde på toppdressingen, vanligvis 1/8 til ¼ tomme (3-6 mm.).

Noen ekstremt fruktbare, raskt voksende gressområder trenger et tykkere lag med toppdressing og krever toppdressing oftere. For eksempel trengs en halv kubikkmeter (0,4 kubikkm.) toppdressing for å spre et 1/8 tomme (3 mm.) lag over et område på 10 fot x 100 fot (3 m. x 30 m.).

Hvordan påføre plendressing

Fagfolk bruker vanligvis en toppdresser som er selvgående og montert på et nyttekjøretøy. For å toppdresse hjemme, bør gartneren bruke en stor spreder eller spade for å kaste toppdressingsmaterialet. Toppdressingsmaterialet bør være ganske tørt for å sikre enkel og riktig dekning også.

Halve høyden på gresstråene bør være synlige for å unngå å drepe gressmatta på grunn av mangel på sollys. På større områder lufter du jorda for å blande toppdressingen og eksisterende jord. Dette forbedrer vannabsorpsjonenfra overflaten til undergrunnen. Bruk toppdressing kun under aktive vekstperioder (høst eller vår) og ikke når det er varmt og tørt eller under sovende torvfaser.

Toppdressing kan ikke forbedre plener som er påvirket av dårlig drenering og andre innebygde problemer, men har vist seg å være gunstig for å korrigere torv, beskytte mot hardt vintervær, forbedre vann- og næringsoppbevaring og lindre sykdommer og ugress.

Anbefalt: