Dekkvekster vs. Grønngjødsel - Dyrking av dekkvekster og grønngjødsel

Innholdsfortegnelse:

Dekkvekster vs. Grønngjødsel - Dyrking av dekkvekster og grønngjødsel
Dekkvekster vs. Grønngjødsel - Dyrking av dekkvekster og grønngjødsel

Video: Dekkvekster vs. Grønngjødsel - Dyrking av dekkvekster og grønngjødsel

Video: Dekkvekster vs. Grønngjødsel - Dyrking av dekkvekster og grønngjødsel
Video: Мой первый урожай кукурузы!!! 2024, Kan
Anonim

Navnet kan være misvisende, men grønngjødsel har absolutt ingenting med bæsj å gjøre. Men når de brukes i hagen, gir dekkvekster og grønngjødsel en rekke fordeler for oppvekstmiljøet. Les videre for å lære mer om bruk av dekkvekster kontra grønngjødsel.

Hva er dekkavlinger?

Dekkvekster er planter som dyrkes strengt for å forbedre jordens fruktbarhet og struktur. Dekkvekster gir også isolasjon som holder jorda kjølig om sommeren og varm om vinteren.

Hva er grønn gjødsel?

Grønngjødsel skapes når ferske dekkvekster innarbeides i jorda. I likhet med dekkvekster øker grønngjødsel nivået av næringsstoffer og organisk materiale i jorda.

Dekkvekster vs. Grønngjødsel

Så hva er forskjellen mellom grønngjødsel og dekkvekster? Selv om begrepene "dekkvekst" og "grønngjødsel" ofte brukes om hverandre, er de to faktisk forskjellige, men beslektede konsepter. Forskjellen på grønngjødsel og dekkvekster er at dekkvekster er selve plantene, mens grønngjødsel blir til når grønnplantene pløyes ned i jorda.

Dekkvekster er noen ganger kjent som «grønngjødselavlinger». De er plantet for å forbedre jordastruktur, undertrykke vekst av ugress og beskytte jorda mot erosjon forårsaket av vind og vann. Dekkvekster tiltrekker også nyttige insekter til hagen, og reduserer dermed behovet for kjemiske plantevernmidler.

Grønngjødsel gir lignende fordeler. I likhet med dekkvekster forbedrer grønngjødsel jordstrukturen og frigjør viktige næringsstoffer tilbake til jorda. I tillegg gir det organiske materialet et sunt miljø for meitemark og nyttige jordorganismer.

dyrking av dekkvekster og grønngjødsel

De fleste hageeiere mangler plass til å dedikere en hel vekstsesong til en dekkvekst. Av denne grunn plantes dekkvekster vanligvis på sensommeren eller høsten, og deretter dyrkes grønngjødselen ned i jorden minst to uker før hagen plantes om våren. Noen planter, som frøs på nytt og blir til ugress, bør bearbeides inn i jorden før de går til frø.

Planter som er egnet for planting i hagen inkluderer erter eller andre belgfrukter, som plantes enten på våren eller tidlig på høsten. Belgvekster er en verdsatt dekkvekst fordi de fikserer nitrogen i jorda. Reddik er en raskt voksende dekkvekst plantet om høsten. Havre, høsthvete, hårete vikke og raigras plantes også på sensommeren eller tidlig høst.

For å plante en dekkvekst, bearbeid jorden med en hagegaffel eller rive, og spred deretter frøene jevnt over jordoverflaten. Rak frøene inn i toppen av jorden for å sikre at frøene kommer i kontakt med jorden. Vann frøene lett. Sørg for å plante frøene minst fire uker før den førsteforventet frostdato.

Anbefalt: