Dekkvekster i hager – Lær om fordeler og ulemper med dekkavlinger

Innholdsfortegnelse:

Dekkvekster i hager – Lær om fordeler og ulemper med dekkavlinger
Dekkvekster i hager – Lær om fordeler og ulemper med dekkavlinger

Video: Dekkvekster i hager – Lær om fordeler og ulemper med dekkavlinger

Video: Dekkvekster i hager – Lær om fordeler og ulemper med dekkavlinger
Video: Fagdag: Fossilfri korntørke - Otterstad gård 2024, Kan
Anonim

Et av de store problemene med kommersielt jordbruk er overflateerosjon, som forårsaker miljøforurensning av sedimenter. En løsning på dette problemet er å plante dekkvekster. Det er mange fordeler med å dekke beskjæring, men er det ulemper med å dekke avling? Hva er noen ulemper med dekkvekster?

Fordeler og ulemper med dekkavling

Som nevnt ovenfor er det både fordeler og ulemper med dekkvekst. Oftere er fordelene større enn ulempene, og derfor er det flere bønder og hageeiere som velger å bruke dekkbeskjæring. Først og fremst reduserer planting av tette dekkbevoksninger hastigheten på nedbøren, noe som forhindrer erosiv avrenning. Dessuten hjelper deres sammenvevde rotsystemer med å forankre jorda og øke porøsiteten, og skaper et innbydende habitat for jordmakrofauna. Dette fører til økt fruktbarhet i jorda.

Dekkvekster eller grønngjødsel, er ofte av belgfruktsorten siden belgfrukter er høye i nitrogen, som er et nødvendig næringsstoff for planteproduksjon. Andre dekkvekster kan imidlertid dyrkes og velges for bondens/gartnerens spesifikke behov og mål sammen med veiing av biologiske, miljømessige, sosiale, kulturelle og økonomiskefaktorer.

Fordelene med dekkvekster er godt dokumentert. De forbedrer bærekraften, reduserer jorderosjon og næringsutvasking, undertrykker ugress og beskytter vannkvaliteten ved å redusere tapet av næringsstoffer, plantevernmidler og sedimenter. Så, hva er noen ulemper med dekkvekster?

Ulemper med dekkeplanting

En ulempe med dekkavlinger for kommersielle bønder er kostnad. Avlingen må plantes på et tidspunkt hvor arbeidskraft så vel som tid er begrenset. Det er også tilleggskostnadene ved å plante dekkavlingen og deretter dyrke den tilbake under, noe som betyr mer arbeidskraft.

I tillegg kan dekkvekster redusere eller øke jordens fuktighetseffekter basert på værforhold eller forv altningspraksis. Dessuten kan dekkvekster være vanskelige å inkludere med jordbearbeiding.

Noen ganger øker dekkvekster skadedyr og sykdom. Og noen ganger kan de skape allelopatiske konsekvenser – skadelige effekter fra frigjøring av biokjemikalier til påfølgende avlinger.

Både fordeler og ulemper bør undersøkes nøye og vurderes før man velger å plante dekkvekster. Dekkbeskjæring fungerer for bærekraftig planteproduksjon og er en miljøvennlig forv altningsteknikk som vinner popularitet på mange landbruksarenaer.

Anbefalt: