Vinterpleie av asalea - Klargjøring av azaleabusker for vinteren

Innholdsfortegnelse:

Vinterpleie av asalea - Klargjøring av azaleabusker for vinteren
Vinterpleie av asalea - Klargjøring av azaleabusker for vinteren

Video: Vinterpleie av asalea - Klargjøring av azaleabusker for vinteren

Video: Vinterpleie av asalea - Klargjøring av azaleabusker for vinteren
Video: Iggy Azalea - Savior ft. Quavo 2024, Kan
Anonim

Azalea-blomster lyser opp vårhagen, og blomstrer sjenerøst i områder med lys skygge. Men disse er virkelig prydplanter for alle årstider, og tilbyr rikt, grønt løvverk hele sommeren. Noen løvfellende varianter eksploderer i nyanser av gult og karmosinrødt om høsten, mens andre holder på grønne blader hele vinteren.

Selv om dette er busker med lite vedlikehold om sommeren, må du tenke på vinterpleie for asalea når den kaldere årstiden kommer. Å ta vare på asalea om vinteren er ikke vanskelig hvis du vet hva du skal gjøre og når du skal gjøre det. Å forberede asaleabusker for vinteren vil sikre at plantene dine er friske og solide når temperaturen stiger om våren.

Hvordan ta vare på azaleabusker

Lurer du på hvordan du tar vare på azaleabusker, husk at denne typen rhododendronplanter er kresne på jord. Røttene til asaleaer er delikate i stedet for sterke og skades lett. Dette betyr at du må jobbe hardt for å forberede jorda før planting.

Utmerket drenering er viktig når du skal lære å ta vare på asaleabusker for sterkere planter som tåler vintervær. Drenering er like viktig for azaleapleie om vinteren som om sommeren.

Du må jobbejorda forsiktig for å fjerne steiner til en dybde på 18 tommer (45,5 cm) og 30 tommer (76 cm) bred. Jorden må være av god kvalitet, leirholdig matjord og sur, med en pH mellom 4,5 og 6. Plant i et område med filtrert sollys i stedet for direkte sol eller dyp skygge for best resultat.

Vinterbeskyttelse for asalea

Azalea vinterpleie begynner om høsten, når du bør bremse ned og til slutt slutte å vanne plantene dine. Kutt ned på vannet med omtrent en tredjedel i løpet av høstmånedene for å seiggjøre planten for vinteren, og vann deretter grundig etter de to eller tre første harde frysene. Å bløtlegge røttene på dette tidspunktet hydrerer planten når den går i dvale og beskytter planten mot å tørke ut når fuktighet fordamper gjennom bladene. Det gir dem tilstrekkelig fuktighet i jorda til å vare til våren.

Hvis du liker å gjødsle asaleaen din, pass på å ikke gjødsle planten etter midtsommer, fordi ny vekst sent på sesongen er mer utsatt for kuldeskader.

Forebygging av asalea vinterskader oppnås også ved å spre 3 til 5 tommer (7,5 til 13 cm.) med mulch (som furunåler, flis, halm eller tørt gress) rundt planten som forberedelse til den første hard frysing. Ikke bruk blader som mulch med mindre du hakker dem først; hele blader har en tendens til å danne tette matter som kan kvele asaleaen. Legg til mulch rundt bunnen av planten når den er i dvale. Hvis du dekker tidligere, flytt dekket vekk fra stilkene om høsten for å tillate herding før vinteren.

I tillegg bør du legge igjen en ring med mulched jordrett rundt bagasjerommet; hvis mulch hauger seg mot stammen, kan det forårsake fuktskader og kan også tiltrekke seg gnagere og insekter som vil gnage på treverket.

Omsorg for Azalea-busker om vinteren

Vinterpleie for asalea er ikke involvert. Bare se værmeldingen og dekk til asaleaen hvis temperaturen faller under 25 grader F. (-3 C.), spesielt hvis temperaturfallet er plutselig eller planten er ung. Iskald vind og mye sol kan skade eviggrønne asaleaer om vinteren. Du vil se delt bark eller tørkede blader hvis planten din er skadet. Hvis asaleaen din viser tegn på vinterskade, må du sørge for litt beskyttelse.

For å dekke planten, stikk staker i bakken, og dra deretter porøst materiale, som gammelt laken eller burlap, over busken. Ikke la dekselet berøre løvet og unngå å dekke planten med plast, som kan fange opp fuktighet som kan fryse og skade planten. Hvis du bor i et klima der det er vanlig med minusgrader, kan det spare deg for mye trøbbel hvis du installerer staker mens bakken fortsatt er ufrossen.

Hvis du er nøye med å velge varianter som er hardføre for klimaet og sonen din, trenger du kanskje ikke tilby mye asaleapleie om vinteren. Og husk at bladkrøll på kalde dager er helt norm alt.

Anbefalt: