Beregning av spredemengder for gjødsel – tips om bruk av gjødsel i hagen

Innholdsfortegnelse:

Beregning av spredemengder for gjødsel – tips om bruk av gjødsel i hagen
Beregning av spredemengder for gjødsel – tips om bruk av gjødsel i hagen

Video: Beregning av spredemengder for gjødsel – tips om bruk av gjødsel i hagen

Video: Beregning av spredemengder for gjødsel – tips om bruk av gjødsel i hagen
Video: How to Calculate Fertilizer Application Rates 2024, April
Anonim

Det er mange elementer som trengs for god plantehelse. De tre makronæringsstoffene - nitrogen, fosfor og kalium - gjenspeiles generelt i forholdet til en gjødslingsformel. Tallene i forholdet tilsvarer mengdene næringsstoff representert i gjødselinnholdet. Men hvordan vet du hvor mye du trenger for hver plante og hvordan du søker? Gjødselmengder og bruksområder er vanligvis oppgitt i formelens instruksjoner, men det er litt mer enn det å vite for riktig bruk av gjødsel. Les videre for å finne ut mer.

Informasjon om gjødselinnhold

Gjødsel er bra for planter. Men for mye av feil næringsstoff kan ha uheldige effekter og for mye gjødsel kan brenne røtter og skudd. Å lese gjødselinnholdet vil gi deg en pekepinn på hvor mye av hvert makronæringsstoff som finnes i formelen, så vel som andre næringsstoffer, som kalsium og magnesium. Analysen eller karakteren på en gjødseletikett gir forholdet mellom hvert makronæringsstoff i produktet, representert ved et 3-tallsforhold (NPK). Dette er viktig å merke seg hvis du prøver å mate en bladplante eller fremme blomstringen.

3-tallsforholdet kan tolke hvor myenitrogen, fosfor og kalium i rekkefølge slik de vises i forholdet. Nitrogen, det første tallet, styrer bladveksten, mens fosfor bidrar til knoppsetting og rotfeste. Kalium er avgjørende for generell plantehelse og øker forsvaret mot ugunstige forhold og sykdom. Så en 10-5-5 er en gjødsel med mye nitrogen, mens en 5-10-5 ville være en oppblomstringsforsterker.

Det er også andre næringsstoffer og fyllstoffer i produktet. Når du bruker gjødsel, er det viktig å merke seg disse tallene i et forsøk på å balansere plantens behov. Da må du vurdere spredemengder for gjødsel. For late gartnere, som meg, kan det være lurt å vurdere en tidsfrigjørende gjødsel som gradvis frigjør næringsstoffer over en 3- til 6-måneders periode. Umiddelbar levering er tilgjengelig gjennom flytende applikasjoner eller hurtigvirkende granulat.

Hvordan beregne gjødselpriser

Gjødseltilførselen avhenger av formelen og de viktigste næringsbehovene til plantene dine. Det viktigste næringsstoffet er nitrogen. Standard påføringshastighet for nitrogengjødsel er 0,1 til 0,2 pund per 100 kvadratfot. Dette betyr 0,5 til 1 pund ammoniumsulfat, 0,3 til 0,6 pund ammoniumnitrat eller 0,2 til 0,4 pund urea.

Du bør gjøre en jordprøve for å finne ut mengden fosfor og kalium. De fleste jordarter er høye nok i disse to næringsstoffene til at du ikke trenger å bruke mye. Påføring av gjødsel med overskudd av disse næringsstoffene kan føre til høye s altnivåer i jorda.

For å beregne mengden gjødsel du trenger for et stort område,for eksempel en plen, finn ut kvadratfoten og del deretter den anbef alte mengden næringsstoff for den planten med mengden av det næringsstoffet som finnes i gjødselen din. For eksempel vil du bruke en anbef alt hastighet på 1 pund nitrogen på en 1000 kvadratmeter plen. Hvis formelen din er 10-10-10, har du 10 prosent nitrogen i produktet. Del 1 med 0,10 for å få 10 pund per 1000 kvadratfot plen. Nå vet du at gjødseltilførselen din er 10 pund.

Gjødselpriser og bruksområder

For å gjøre vannet ytterligere, må du også bestemme når og hvor ofte du skal gjødsle plantene dine. Dette avhenger av typen søknad du velger å søke.

  • En fullgjødsel er vanligvis tilstrekkelig for de fleste hageplanter og bør påføres om våren og kan påføres igjen om 2 eller 3 måneder.
  • Time release gjødsel brukes vanligvis bare om våren og varer gjennom hele sesongen.
  • Flytende gjødsel gir den raskeste tilførselen av nitrogen, men de er vanligvis borte fra jorden innen to uker, og planten vil trenge fôring igjen.
  • Kornet gjødsel bruker lengre tid på å suge næringsstoffene ned i jorden og varer noen uker lenger.

Jord med høyt organisk innhold, der det er blitt bearbeidet kompost eller andre endringer, trenger sjeldnere tilførsel av gjødsel, siden de har naturlige næringskilder tilgjengelig for planterøtter. Aktuell påføring av organiske gjenstander, som husdyrgjødsel og løvstrø eller gressklipp, supplerer arbeidet med en kjøpt gjødsel ogforleng også tiden du må gjødsle.

En kombinasjon av syntetisk og organisk gjødselhåndtering er en utmerket måte å forbedre plantehelsen og sikre rike avlinger.

Anbefalt: