Vanlige gulrotsykdommer - tips om behandling av problemer med å vokse gulrøtter

Innholdsfortegnelse:

Vanlige gulrotsykdommer - tips om behandling av problemer med å vokse gulrøtter
Vanlige gulrotsykdommer - tips om behandling av problemer med å vokse gulrøtter

Video: Vanlige gulrotsykdommer - tips om behandling av problemer med å vokse gulrøtter

Video: Vanlige gulrotsykdommer - tips om behandling av problemer med å vokse gulrøtter
Video: Svartepetter og Apatilla - "Statsminister Trikkesniker (Vanlige Folk)" OFFISIELL MUSIKKVIDEO 2024, Kan
Anonim

Selv om de kulturelle problemene med å dyrke gulrøtter kan oppveie eventuelle sykdomsproblemer, er disse rotgrønnsakene mottakelige for noen vanlige gulrotsykdommer. Fordi de spiselige delene av gulrøttene du dyrker er skjult under bakken, kan de bli infisert med sykdom som du kanskje ikke legger merke til før du høster avlingen. Men hvis du følger nøye med på de voksende gulrøttene dine, kan du oppdage sykdomssymptomer som ofte viser seg over bakken.

Vanlige gulrotsykdommer på et øyeblikk

Gulrotsykdommer kan stamme fra sopp-, bakterie- eller andre årsaker. Her er noen av de hyppigere problemene du kan komme over.

Soppsykdommer

Krone- og rotråte er forårsaket av Rhizoctonia og Pythium spp. patogener. Vanlige symptomer å se etter er toppen av gulrotrøtter som blir grøtaktig og råtnende, og løvet kan også dø til bakken. Røttene blir også forkrøplet eller kviklet.

Løvflekker er vanligvis forårsaket av Cercospora spp. patogener. Symptomer på denne soppsykdommen er mørke, sirkulære flekker med gule glorier på gulrotblader.

Løvskimmel forårsaket av Alternaria spp. patogener vil ha uregelmessig formede brunsvarte områder med gule sentre på gulrotløvverk.

Muggsopp (Erysiphe spp. patogener) er ganske lett å legge merke til, da plantene typisk vil ha hvite, bomullsaktige utvekster på bladene og stilkene.

Bakterielle sykdommer

Bakteriell bladflekk er forårsaket av Pseudomonas og Xanthomonas spp. patogener. Tidlige symptomer er gule områder på blader og stilker som blir brune i midten. Avanserte symptomer er brune striper på bladene og stilkene som kan ha gule glorier.

Mycoplasma Diseases

Astergul er en tilstand som inkluderer gulning av løvverk, overdreven løvvekst og en klynging av bladene. Gulrotrøtter vil også smake bittert.

Behandling av gulrotsykdommer

Å forebygge gulrotsykdommer er enklere enn å behandle dem. Enten en sykdom er forårsaket av et sopp- eller bakteriepatogen, er det vanskelig å behandle den når sykdommen først har tatt tak.

  • Behandling av gulrotsykdommer er en flerstrengende innsats som begynner med å velge et sted som har godt drenerende jord. Jevnt fuktig jord er bra for sunn gulrotvekst, men fuktig jord som holder på vann fremmer rot- og kronråtesykdommer.
  • Et annet viktig skritt i behandling av gulrotsykdommer er å velge gulrotkultivarer som er resistente mot visse sykdommer.
  • Sykdommer som påvirker gulrøtter, uavhengig av patogen, overvintrer i jorda og kan infisere neste sesongs avling. Øv på vekstskifte, som ganske enkelt er å plante en annen avling, for eksempel tomater, i det samme området der du plantet gulrøtter året før. Hvis mulig, ikke plant gulrøtter på samme sted i minst treår.
  • Hold ugress i sjakk, fordi noen sykdommer, som astergul, overføres av løvhopper, som er insekter som legger eggene sine på ugress i nærheten.
  • Ikke glem at gulrøtter er avlinger for kjølige årstider, noe som betyr at mange problemer med å dyrke gulrøtter oppstår hvis du prøver å dyrke dem som en avling for varme årstider.

Hvis du bruker kjemikalier for å behandle gulrotsykdommer, sørg for å lese produktetikettene og følge alle anbefalingene. De fleste kjemiske kontroller er forebyggende, ikke helbredende. Dette betyr at de vanligvis kontrollerer sykdommer hvis du bruker dem før en sykdom tar tak. Dette er en spesielt egnet metode for å behandle gulrotsykdommer hvis du hadde et problem i fjor.

Noen sykdommer som rammer gulrøtter gir symptomer som ligner på andre sykdommer, samt problemer som ikke er sykdomsrelaterte. Så hvis du bruker kjemiske kontroller, er det viktig at du har riktig diagnostisert årsaken til en sykdom. Hvis du er usikker på om gulrøttene dine har en sykdom eller bare et kulturrelatert problem, ta kontakt med din lokale utvidelsestjeneste.

Anbefalt: