Why My Hibiscus Changed Color - Lær om fargeendring hos hibiskusplanter

Innholdsfortegnelse:

Why My Hibiscus Changed Color - Lær om fargeendring hos hibiskusplanter
Why My Hibiscus Changed Color - Lær om fargeendring hos hibiskusplanter

Video: Why My Hibiscus Changed Color - Lær om fargeendring hos hibiskusplanter

Video: Why My Hibiscus Changed Color - Lær om fargeendring hos hibiskusplanter
Video: Garden Square, Tour, and Temp! New Knitting Podcast Episode134 2024, Kan
Anonim

Kan hibiskus endre farge? Den konfødererte rosen (Hibiscus mutabilis) er kjent for sine dramatiske fargeendringer, med blomster som kan gå fra hvit til rosa til dyp rød i løpet av en dag. Men nesten alle hibiskusvarianter produserer blomster som kan endre farger under visse omstendigheter. Les videre for å finne ut mer.

Reasons for Color Change in Hibiscus

Hvis du noen gang har lagt merke til at blomstene på hibiskusen din får en annen farge, har du sikkert lurt på hva som lå bak endringen. For å forstå hvorfor dette skjer, må vi se på hva som skaper blomsterfarger i utgangspunktet.

Tre grupper med pigmenter skaper de livlige fargene til hibiskusblomster. Antocyaniner produserer blå, lilla, røde og rosa farger, avhengig av det individuelle pigmentmolekylet og pH-en det utsettes for. Flavonoler er ansvarlige for blekgule eller hvite farger. Karotenoider lager farger på den "varme" siden av spekteret – gule, oransje og røde.

Hver hibiskusvariant har sin egen genetikk som bestemmer hvilke pigmenter og hvilke farger den kan produsere. Men innenfor dette området kan temperatur, sollys, pH og ernæring alle påvirkenivåer av forskjellige pigmenter i en blomst og hvilken farge de vises.

De blå- og rødfargede antocyaninene er vannløselige pigmenter som bæres i plantesaft. I mellomtiden er de røde, oransje og gule karotenoidene fettløselige pigmenter skapt og lagret i plastidene (rom i planteceller som ligner på kloroplastene som utfører fotosyntesen). Derfor er antocyaniner mindre beskyttet og mer følsomme for miljøendringer, mens karotenoider er mer stabile. Denne forskjellen hjelper til med å forklare fargeendringene i hibiskus.

Antocyaniner som utsettes for varme forhold vil ofte brytes ned, og få blomsterfarger til å falme, mens karotenoidbaserte farger holder seg godt i varmen. Høye temperaturer og sterkt sollys øker også karotenoidproduksjonen, noe som fører til lyse røde og appelsiner.

Planter produserer derimot mer antocyaniner i kaldt vær, og antocyaninene de produserer har en tendens til å være mer rød- og rosafargede i motsetning til blå eller lilla. Av denne grunn vil noen antocyaninavhengige hibiskusblomster produsere strålende fargevisninger under kjølig vær eller i delvis skygge, men vil falme i sterkt, varmt sollys.

Tilsvarende vil flavonoler utsatt for høye temperaturer falme fra gult til hvitt, mens kaldt vær vil føre til økt produksjon og dypere gule blomsterfarger.

Andre faktorer i Hibiscus fargeendring

Noen antocyaninpigmenter vil endre farge avhengig av pH-verdien de utsettes for i blomsten. pH endres vanligvis ikke over tid i en hibiskusblomstfordi det er genetisk bestemt, men flekker med forskjellige pH-nivåer kan føre til at flere farger forekommer i én blomst.

Ernæring er også en faktor i fargeendringer. Tilstrekkelig sukker og protein i saften er nødvendig for antocyaninproduksjon. Å sørge for at planten din har nok fruktbarhet og næringsstoffer er viktig for levende farger i antocyaninavhengige blomster.

Så, avhengig av variasjonen, endret hibiskusen din farge på grunn av en kombinasjon av temperatur, sollys, ernæring eller pH har funnet sted. Kan gartnere kontrollere denne hibiskusfargeendringen? Ja, indirekte – ved å kontrollere plantens miljø: skygge eller sol, god fruktbarhet og beskyttelse mot varmt eller kaldt vær.

Anbefalt: