What Is Witloof Cicory: Lær hvordan du dyrker belgiske endive-grønnsaker

Innholdsfortegnelse:

What Is Witloof Cicory: Lær hvordan du dyrker belgiske endive-grønnsaker
What Is Witloof Cicory: Lær hvordan du dyrker belgiske endive-grønnsaker

Video: What Is Witloof Cicory: Lær hvordan du dyrker belgiske endive-grønnsaker

Video: What Is Witloof Cicory: Lær hvordan du dyrker belgiske endive-grønnsaker
Video: Forcing witloof chicory 2024, Kan
Anonim

Witloof sikori (Cichorium intybus) er en ugressaktig plante. Det er ikke overraskende, siden den er relatert til løvetann og har frillete, spisse, løvetannlignende blader. Det som er overraskende er at witloof sikoriplanter har et dobbeltliv. Denne samme ugresslignende planten er ansvarlig for produksjonen av chicons, en bittersøt vintersalatgrønn, som er en kulinarisk delikatesse i USA

Hva er Witloof-sikori?

Witloof sikori er en urteaktig biennale, som ble dyrket for århundrer siden som en billig erstatning for kaffe. Som løvetann vokser witloof en stor pålerot. Det var denne pæleroten europeiske bønder dyrket, høstet, lagret og m alt som deres knock-off java. Så for omtrent to hundre år siden gjorde en bonde i Belgia en oppsiktsvekkende oppdagelse. Sikorirøttene han hadde lagret i rotkjelleren hadde spiret ut. Imidlertid dyrket de ikke sine vanlige løvetannlignende blader.

I stedet vokste sikorirøttene til et kompakt, spiss bladhode omtrent som Cos-salat. Dessuten ble den nye veksten hvit bleket på grunn av mangel på sollys. Den hadde en sprø tekstur og en kremet, søt smak. Chiconen ble født.

Belgisk endiveinfo

Det toknoen år, men chiconen slo til og kommersiell produksjon spredte denne uvanlige grønnsaken utover Belgias grenser. På grunn av dens salatlignende kvaliteter og kremet, hvit farge, ble chiconen markedsført som hvit eller belgisk endivie.

I dag importerer USA chicons til en verdi av cirka 5 millioner dollar årlig. Innenlandsk produksjon av denne grønnsaken er begrenset, men ikke fordi witloof sikoriplanter er vanskelige å dyrke. Snarere krever utviklingen av det andre vekststadiet, chicon, nøyaktige forhold for varme og fuktighet.

How to Grow Belgian Endive

Å dyrke witloof sikori er virkelig en opplevelse. Det hele begynner med dyrking av påleroten. Witloof-sikoriefrøene kan sås direkte i bakken eller startes innendørs. Timing er alt, siden en forsinkelse i transplantasjonen til hagen kan påvirke kvaliteten på pæleroten.

Det er ikke noe spesielt vanskelig med å dyrke sikorirøtter. Behandle dem som alle rotgrønnsaker. Plant denne sikorien i full sol, med en avstand mellom plantene 6 til 8 tommer (15-20,5 cm.) fra hverandre. Hold dem luket og vannet. Unngå høy nitrogengjødsel for å oppmuntre til rotutvikling og forhindre overproduksjon av blader. Witloof sikori er klar for høsting om høsten rundt tidspunktet for den første frosten. Ideelt sett vil røttene være omtrent 5 cm i diameter.

Når de er høstet, kan røttene lagres i en periode før de tvinges. Bladene kuttes av omtrent 2,5 cm over kronen, siderøttene fjernes, og påleroten erforkortet til 8 til 10 tommer (20,5-25,5 cm) lang. Røttene lagres på siden i sand eller sagflis. Lagringstemperaturer holdes mellom 0–2 C. med 95 % til 98 % fuktighet.

Perrøtter tas etter behov ut av lagring for vinterpressing. De plantes på nytt, dekkes fullstendig for å utelukke alt lys, og holdes mellom 55 og 72 grader F. (13-22 C.). Det tar omtrent 20 til 25 dager for chiconen å nå en salgbar størrelse. Resultatet er et tett formet hode med friske salatgrønnsaker som kan nytes midt på vinteren.

Anbefalt: