Hva er en delt hage – Hvordan planlegge et felles hagebed

Innholdsfortegnelse:

Hva er en delt hage – Hvordan planlegge et felles hagebed
Hva er en delt hage – Hvordan planlegge et felles hagebed

Video: Hva er en delt hage – Hvordan planlegge et felles hagebed

Video: Hva er en delt hage – Hvordan planlegge et felles hagebed
Video: Елизавета Туктамышева - как живёт последняя Императрица и сколько она зарабатывает 2024, April
Anonim

Felleshager fortsetter å vokse i popularitet over hele landet og andre steder. Det er mange grunner til å dele en hage med en venn, nabo eller en gruppe av det samme. Vanligvis er bunnlinjen å få ferske og ofte økologiske produkter for å brødfø familien din, men ikke alltid.

Blomstrende hager deles noen ganger over en eiendomsgrense, noe som forbedrer utseendet til mer enn ett landskap. Kanskje du dyrker en skjærehage med massevis av blomster for å gi friske blomster til to husholdninger. Mens det meste av hagedeling er for maten, husk at det også er andre grunner.

Hva er en delt hage?

Felles hagearbeid kan springe ut av en felleshage eller rett og slett fra å dele og drive en tomt med en eller flere naboer. En langsiktig felleshage kan resultere i frukt- og nøttetrær som produserer kraftig etter noen år, og sparer penger i matbutikken. Som du kanskje vet, er hagearbeid god trening og kan gi en følelse av fellesskap og tilhørighet.

Selv om du bare dyrker grønnsaker som fullfører livssyklusen i løpet av noen måneder, kan du få massevis av sunne produkter fra en relativt kort vekstsesong. Hvorfor skulle du fåinvolvert i et slikt samarbeid? Igjen, årsakene er mange.

Kanskje naboen din har anlagt en utmerket hagetomt som bare krever noen få endringer, mens din egen hage ikke engang har en god, solrik plass. Kanskje hagen din er for liten til å legge til en hage uansett størrelse, eller du vil ikke forstyrre en fin plen. Med riktig planlegging kan deling av hage enkelt gi nok mat til to familier.

Hvordan starte en delt hage

Avhengig av området ditt, kan du kanskje dyrke mat i flere måneder av året eller til og med året rundt. Hvis du vokser med hverandre, eller bare noen få, ta deg tid til å sette opp en planteplan med mat du både liker og vil bruke.

Inkluder urter for alle. Hvis du har en generell idé om hvor mye hver familie vil bruke, plant nok til begge deler, med litt ekstra. Husk å inkludere etterfølgende planting for favorittvekster.

Diskuter og bli enige før du setter i gang om hva som skal plantes. Fordel ansvaret jevnt slik at du vet hvem som skal ha ansvaret for hvilken oppgave. Avtal på forhånd hvilken type skadedyrbekjempelse som skal brukes.

Ta lager av verktøy, det du har og alt du måtte trenge å kjøpe. Ta med hvor og når de skal lagres.

Del i høstingen og del overskuddet som tidligere avt alt. Du kan til og med ha ekstrautstyr som kan deles og deles med andre. Samarbeid for å rydde opp hageplassen godt etter innhøstingen.

Hold deg involvert og i konstant kommunikasjon. Hvis ting skulle endre seg, som med tillegg av flere planter, en nydesign, eller til og med manglende evne til å utføre oppgaver som planlagt, bør du diskutere disse endringene og endre dem etter behov.

Anbefalt: