Hagedesigntips – Hvordan planlegge en hage slik at den passer til omgivelsene

Innholdsfortegnelse:

Hagedesigntips – Hvordan planlegge en hage slik at den passer til omgivelsene
Hagedesigntips – Hvordan planlegge en hage slik at den passer til omgivelsene

Video: Hagedesigntips – Hvordan planlegge en hage slik at den passer til omgivelsene

Video: Hagedesigntips – Hvordan planlegge en hage slik at den passer til omgivelsene
Video: How to design a garden when you're not a garden designer | The Impatient Gardener 2024, April
Anonim

Et godt planlagt hagedesign skal gjenspeile eierens personlige stil og behov, men det skal også gi hagen en følelse av tilhørighet i omgivelsene. Det er viktig at en hage kompletterer omgivelsene, og kobler seg til både landskapet og det harde landskapet.

komplementerer hageomgivelser

Hardscape er like viktig, og fungerer som rammen for hagen. Tenk på hardscape som et designkart for å plante blomster, trær og busker. Det harde landskapet består av de ikke-voksende strukturene i et landskap, som terrasser, gangveier, kanter og til og med selve hjemmet. Generelle hardscape-funksjoner som et dekk, en vegg eller steingang, legges til hagedesignet på et senere tidspunkt. Grunnleggende hardscape-funksjoner, som oppkjørselen, er vanligvis allerede på plass og bør også vurderes på forhånd.

Planlegg alltid på forhånd når du utfører en hvilken som helst type hagedesign, og vurder både landskapet og det harde landskapet nøye før du velger eller planter noe. Når du har noe i tankene, ta en lang titt på landskapet ditt, og vurder om det vil passe inn i hagen eller ikke. Uansett hvor godt vedlikeholdt hagen, hvis den ikke henger sammen medhjemmet vil hagen stå alene. Dette er ikke effekten du ønsker å oppnå.

Hvordan planlegge en hage effektivt

Når du planlegger et hagedesign, start med en grunnleggende idé og se til det omkringliggende landskapet og hardscape-funksjonene for ytterligere hjelp. For eksempel, hvis barna dine er noe som mine, har de sannsynligvis en utslitt sti et sted i hagen som et resultat av å ta den samme ruten hver dag. Vurder å bruke dette til din fordel ved å legge til et lag med mulch, grus eller andre hardscape-elementer til stien.

Et annet eksempel kan være manglende evne til å dyrke bestemte planter i bestemte områder, som under et stort skyggetre. Hvis dette er tilfelle, må du bare endre jorda og legge til skyggeelskende planter. Hvis dette ikke er et alternativ, plasser et lite bord og stol der i stedet. Nå har du et attraktivt sted å slappe av. Du kan til og med legge til samme type mulch eller grus her som med stien.

Undersøk arkitekturen til hjemmet ditt nøye og bestem stilen. Er det for eksempel en ranch, hytte, moderne eller tømmerhus? Noen av de beste hagedesignene er laget med hjemmet som hovedtrekk.

Hjem konstruert av tømmerstokker eller andre naturlige elementer er ofte fremhevet med uformell hagedesign. Vanligvis er disse lagt ut med blomsterbed, trær og busker som er plassert foran, og hilser besøkende hjertelig velkommen. Bruk av eviggrønne planter, blomstrende busker og planter i forskjellige farger, former, høyder og teksturer vil skape en passende setting. Hus i hyttestil er inkludert her siden blomster, urter,og grønnsaker dyrkes vanligvis sammen innenfor denne typen hagedesign.

De som har mer tradisjonelle eller moderne hjem bør fokusere på mer formell hagedesign. Planting er mindre tilfeldig og tilbakeholdenhet praktiseres når dekorative funksjoner (benker, fontener, arbor, etc.) implementeres. Formelle hagedesign inkluderer vanligvis mønstre i blomsterbed og nøye beskjærte busker eller hekker.

Når du er klar til å velge planter til hagen, se igjen til det omkringliggende landskapet, utsiden av hjemmet ditt (trim, skodder, tak) og andre harde landskapselementer for veiledning. For eksempel, er hjemmet ditt mursteinsfarget, har hvitt vinylkledning, eller kanskje naturfarget murverk?

Farge har stor innvirkning på hvordan folk føler og forholder seg til verden rundt dem. Dette gjelder også når det gjelder hageomgivelsene våre. Fargene du velger vil til syvende og sist forene huset med hagen, og begge bør gli lett inn i omgivelsene. Velg blomster i samme fargefamilie så vel som de som utfyller dem. Gult, for eksempel, passer godt sammen med gull, appelsiner og røde. Kompletter disse med nyanser av lilla eller fiolett.

Husk også hvordan enkelte farger fungerer. Kule farger, som blå eller lilla, bør ikke plasseres i mørke områder eller langt unna, da disse fargene har en tendens til å forsvinne inn i landskapet. Varme eller varme toner, som gule og røde, bør brukes til å lysne triste områder i stedet. Disse fargene fanger oppmerksomhet og er best plassert på avstand for å bringe dem nærmere. Løvverk gir også farge og interesse.

Trær, busker og løvplanting bør vurderes nøye. Landskap tungt lastet med eviggrønne planter kan ikke by på mye i veien for sesongmessige interesser; Derfor vil det å legge til små trær og busker til designet gi slående bladfarge under lavsesongen. Visuell interesse bør også ta hensyn til forskjellene i barktekstur og grenmønstre. Å gjenta de samme teksturene vil trekke alt sammen, og bidra til å forbinde hagen med omgivelsene.

Ytterligere hagedesigntips

Det er andre hensyn når du planlegger en hage. Inkluderer den eksisterende planløsningen til hjemmet en veranda eller gangvei? Hvis ja, er de rette eller buede? Finnes det en uteplass eller terrasse allerede? Hva er disse laget av? Hva med oppkjørselen? Er det grus eller fortau? Svart asf alt blir varm om sommeren, så hold beplantning borte fra kantene for å hindre at plantene svir seg.

Vurder også plasseringen av hjemmet ditt i hageomgivelsene. Ligger det diskret i skogkledde omgivelser eller på en åpen tomt? Hvor nærme veien er det? Hva med naboens eiendom? Alle disse faktorene må tas i betraktning når du planlegger en hagedesign. Riktig planlegging er avgjørende for å koble hagen med omgivelsene.

Anbefalt: