Hvordan starte en grønnsakshage

Innholdsfortegnelse:

Hvordan starte en grønnsakshage
Hvordan starte en grønnsakshage

Video: Hvordan starte en grønnsakshage

Video: Hvordan starte en grønnsakshage
Video: How To Start A Vegetable Garden | Gardening Tips 2024, Kan
Anonim

Så du har bestemt deg for å dyrke en grønnsakshage, men er ikke sikker på hvor du skal begynne? Les videre for å lære mer om hvordan du starter en grønnsakshage.

Starte en grønnsakshage

Først må du begynne planleggingsstadiene. Vanligvis gjøres planlegging i løpet av høst- eller vintermånedene, noe som gir deg god tid til å finne ut hva du vil og hvor du vil ha det. Du må lære mer om ditt spesielle klima og jordforhold. Lær deg selv om de forskjellige grønnsakstypene og deres individuelle krav.

Å bruke sesongen uten hagearbeid til å planlegge vil ikke bare hjelpe deg med å finne nyttig informasjon, men du kan finne ut om bestemte planter er verdt tiden din, siden noen varianter krever mer vedlikehold enn andre. Grønnsaksguider gir informasjon om spesifikke planter, plantetider, dybder og avstandskrav.

Location

Velg en plassering i et område som ikke vil ødelegge landskapet etter at vekstsesongen har falmet. Plasser hagen din nær en rikelig vannkilde og helst i nærheten av hjemmet ditt. Å gjøre det vil bidra til å sikre at hagearbeid ikke forsvinner. Sørg for at det er tilstrekkelig sollys i et område med god drenering.

Layout

Når du har etablert et nettsted for grønnsaken dinhage, vurder utformingen. Ønsker du en liten eller stor hage? Tillater plasseringen din plass til en tomt med rader, små senger eller containere? Skisser det og begynn å liste opp hvilke grønnsaker du vil dyrke.

Plants

Pass på å velge grønnsaksplanter som vil dekke dine egne familiebehov; prøv å motstå å velge avlinger du egentlig ikke liker eller ikke vil spise. For de du liker, unngå overplanting, med mindre du planlegger å bevare dem.

jordforberedelse og planting

Bearbeid jorda med kompost slik at den blir rik på organisk materiale. Hvis du starter avlinger fra frø innendørs, må du være ferdig i god tid før plantetid. Ellers kan du så frø eller sette planter i hagen til riktig plantetidspunkt. Det beste alternativet ditt er å begynne i det små til du får en følelse av hva du gjør.

Hvis du planter grønnsakshagen din i rader, hold de høyest voksende plantene på en slik måte at de ikke forstyrrer de mindre variantene ved å kaste for mye skygge, vanligvis på hagens nordlige side. Bladvekster og noen av rotvekstene kan imidlertid plantes i områder med skygge om nødvendig.

Hvis du har bestemt deg for å implementere senger, prøv en områdestripe som er omtrent 4 fot bred og 8 fot (1 x 2,5 m) lang. På denne måten kan du enkelt manøvrere deg rundt den. Du kan til og med vurdere å plassere hagen i denne størrelsen langs siden av hjemmet ditt, og inkludere blomster og urter i hagen for ekstra bruk og interesse. Å plassere hagen i nærheten av et gjerde eller espalier kan også gi deg muligheten til å dyrke vinavlinger, menstar mindre plass. Med containere grupperer du dem ganske enkelt med de største dyrkerne bak og bringer de mindre til forsiden.

Med hvilket design du har valgt, prøv å gruppere avlinger i henhold til modenhetsgraden. Ved å bruke denne grupperingsmetoden kan du sikre at hagen din vil være rikelig hele tiden siden det vil være andre avlinger som tar plassen til de som har begynt å falme eller allerede har dødd ut. Når du følger avlinger, velg ikke-relaterte planter for å forhindre forekomst av skadedyr eller sykdommer. Følg for eksempel bønner med rødbeter eller paprika.

Vedlikehold og høsting

Du bør sjekke hagen din ofte, forsikre deg om at den har nok vann og ingen ugress eller andre problemer. For å redusere veksten av ugress og holde på fuktigheten, legg til rikelig med mulch i hagen. Å sjekke hagen din ofte vil også sikre at avlingene blir plukket når de er modne. Hyppig plukking bidrar til å øke produksjonen og forlenger innhøstingssesongen.

Å starte en grønnsakshage er ikke så vanskelig eller krevende så lenge riktig stell og vedlikehold er gitt. Det er en stor følelse av stolthet over å vite at du har dyrket dine egne grønnsaker som kan deles med familie og venner hvert år; og når de først har smakt de søte, hjemmedyrkede fruktene av arbeidet ditt, vil de også være stolte.

Anbefalt: