Design av grønnsakshage - Ideer for å designe en grønnsakshage

Innholdsfortegnelse:

Design av grønnsakshage - Ideer for å designe en grønnsakshage
Design av grønnsakshage - Ideer for å designe en grønnsakshage

Video: Design av grønnsakshage - Ideer for å designe en grønnsakshage

Video: Design av grønnsakshage - Ideer for å designe en grønnsakshage
Video: Top 100 Creative Vegetable Garden Design and planning Ideas for Home garden 2022 2024, Kan
Anonim

Utenfor vanlig oppfatning er det faktisk mange måter å designe en grønnsakshage på. Med riktig design og vedlikehold trenger du ikke lenger å skjule grønnsakshagen din unna innsyn. Faktisk kan en godt designet grønnsakshage være ganske attraktiv så vel som funksjonell.

Tips for å hjelpe til med å designe en grønnsakshage

For folk som har god tid og plass, er den tradisjonelle hageflekken akseptabel. Disse hagedesignene kan lages strengt med lange rader eller brytes ned i mindre. Selv om tradisjonell design ikke alltid ser slik ut, kan det meste være et ork når det kommer til vedlikehold. For å redusere noe av arbeidet, bør du imidlertid mulke sjenerøst rundt avlinger så vel som mellom radene for å motvirke at ugresset til slutt tar over hagen.

Legge til baner

Er du begrenset med plass eller bare ute etter noe som er litt mindre krevende? Å designe en hage i mindre tomter med stier vevd imellom gir lettere rekkevidde og vedlikehold. Stier gir deg fordelen av å manøvrere rundt på alle sider av hagen uten å bekymre deg for å pakke ned jorda. Denne utformingen vil også gjøre høstingen av grønnsakene enklere og gir hagen din ekstra interesse ved å fjerne det ville og ustelte utseendet tilde tradisjonelle plottene med rader.

Designing for Crop Rotation

Design hagen din hvert år slik at vekstskifte blir implementert for å forhindre at sykdommer oppstår gjennom sesongene. For å oppnå vekstrotasjon, unngå å dyrke den samme grønnsaken på samme sted mer enn en gang hvert tredje år. For å oppmuntre til kontinuerlig suksess i hagen, prøv å gruppere avlinger med lignende plante- og høstedatoer. For enda mer skjønnhet og utvidede oppblomstringer, bland inn blomster og urter.

Få grønnsakshagen til å se pen ut

Fyll ut tomme områder med blomsterkanter eller bed med grønnsaker. For eksempel fungerer cherrytomater og prydpapper godt sammen med blomster. Blomster oppmuntrer også pollinerende insekter, som er gunstige for de fleste grønnsaker og kan brukes som skjermer for å omgi hagen. Noen avlinger kan til og med dyrkes bare som prydplanter sammen med blomstene dine. For eksempel har rabarbra nydelige kremfargede blomsterstilker som passer godt sammen med mange planter. Når aspargesavlingene har falmet, ser det fjæraktige bladverket ganske fint ut i en blomsterkant.

Å legge til unike funksjoner i planleggingen av grønnsakshagen kan også legge til mer interesse. Du kan prøve å inkludere en benk, hageklode eller forskjellige hagepynt for å tjene som interessante fokuspunkter. Innenfor min egen hage forvandlet jeg en gammel postkasse til et fristed for fugler. Bruk et espalier eller til og med en stige som støtte for vinplanter, bønner og tomater. Avhengig av din spesielle design, kan vannelementer, for eksempel fontener, også tilby ekstra skjønnhet.

Planting i grønnsakshagen

En annen fordel med å dyrke grønnsaker med blomster er ledsagerplanting. Denne typen planting er ideell for å redusere skadedyr- og sykdomsproblemer i hagen. Planter med sterk lukt, som ringblomster eller hvitløk, hjelper til med å avskrekke insekter. Et godt eksempel på følgeplanting kan være å plassere petuniaer med bønner for å avvise bønnebiller eller ringblomster med tomater for å hjelpe til med å avverge snegler.

Vurder opphøyde senger

Design av grønnsakshager for mindre landskap kan også inkludere bruk av høybed eller containere. Opphøyde bed er på de fleste måter lik de mindre tomtene med unntak av at høybedene er hevet fra bakken. Disse bedene er vanligvis ideelle for rotvekster på grunn av den løsere jorda som høybed har en tendens til å holde. Høybed kan tilpasse seg nesten alle steder eller former, og de gir bedre drenering.

Bruk av beholdere for grønnsaker

Beholdere kan også passe inn i nesten alle typer landskap og gir friheten til å endre plassering når som helst. De kan enkelt romme grønnsaker av større størrelse, samtidig som de nesten ikke tar plass i det hele tatt. Denne typen hagearbeid er en perfekt måte for fremtidige gartnere uten andre måter å hage på for å fortsatt nyte en rik høst av nydyrkede grønnsaker.

Anbefalt: