Hva er krysspollinering - Lær om krysspollinering i grønnsakshager

Innholdsfortegnelse:

Hva er krysspollinering - Lær om krysspollinering i grønnsakshager
Hva er krysspollinering - Lær om krysspollinering i grønnsakshager

Video: Hva er krysspollinering - Lær om krysspollinering i grønnsakshager

Video: Hva er krysspollinering - Lær om krysspollinering i grønnsakshager
Video: Understanding Cross Pollination (What YOU Need to Know) 2024, Kan
Anonim

Kan kryssbestøvning i grønnsakshager forekomme? Kan du få en zumato eller en cucumelon? Krysspollinering i planter ser ut til å være en stor bekymring for gartnere, men i de fleste tilfeller er det faktisk ikke et stort problem. La oss lære hva som er krysspollinering og når du bør være opptatt av det.

Hva er krysspollinering?

Kryssbestøvning er når en plante pollinerer en plante av en annen sort. De to plantenes genetiske materiale kombineres, og frøene fra den pollineringen vil ha egenskaper for begge variantene og er en ny variant.

Noen ganger brukes krysspollinering med vilje i hagen for å skape nye varianter. For eksempel er en populær hobby å krysse bestøve tomatsorter for å forsøke å skape nye, bedre varianter. I disse tilfellene blir variantene målrettet krysspollinert.

Andre ganger oppstår kryssbestøvning i planter når ytre påvirkninger, som vind eller bier, frakter pollen fra en sort til en annen.

Hvordan påvirker krysspollinering i planter plantene?

Mange gartnere er redde for at plantene i grønnsakshagen deres ved et uhell skal kryssbestøve og at de vil ende opp med frukt på planten som er sub-standard. Det er to misoppfatninger her som må løses.

For det første kan krysspollinering bare forekomme mellom varianter, ikke arter. Så for eksempel kan en agurk ikke krysse pollinere med en squash. De er ikke samme art. Dette vil være som at en hund og en katt kan skape avkom sammen. Det er rett og slett ikke mulig. Men krysspollinering kan skje mellom en zucchini og et gresskar. Dette ville vært som en yorkiehund og en rottweilerhund som produserer avkom. Merkelig, men mulig, fordi de er av samme art.

For det andre vil ikke frukten fra en plante som er krysspollinert bli påvirket. Mange ganger vil du høre noen si at de vet at squashkrysset deres bestøves i år fordi squashfrukten ser rar ut. Dette er ikke mulig. Krysspollinering påvirker ikke årets frukt, men vil påvirke frukten til frø som er plantet fra den frukten.

Det er bare ett unntak fra dette, og det er mais. Ørene vil endres hvis den nåværende stilken kryssbestøves.

De fleste tilfeller hvor frukten ser rar ut, skjer fordi planten lider av et problem som påvirker frukten, for eksempel skadedyr, sykdom eller næringsmangel. Sjeldnere er merkelige grønnsaker et resultat av frø dyrket fra fjorårets krysspollinerte frukt. Norm alt er dette mer vanlig i frø som har blitt høstet av gartneren, da kommersielle frøprodusenter tar skritt for å forhindre krysspollinering. Krysspollinering i planter kan kontrolleres, men du trenger bare å bekymre deg for å kontrollere krysspollinering hvis du planlegger å sparefrø.

Anbefalt: