Making A Cold Frame - Tips for å lage og bruke kalde rammer i hager

Innholdsfortegnelse:

Making A Cold Frame - Tips for å lage og bruke kalde rammer i hager
Making A Cold Frame - Tips for å lage og bruke kalde rammer i hager

Video: Making A Cold Frame - Tips for å lage og bruke kalde rammer i hager

Video: Making A Cold Frame - Tips for å lage og bruke kalde rammer i hager
Video: How to Make A Cold Frame Step-by-Step 2024, Kan
Anonim

Kolde rammer for hagearbeid og arneplasser, eller solbokser, er enkle strukturer som brukes til litt forskjellige formål, men som bruker samme ramme. Kalde rammer er ganske rimelige å konstruere, selv om de kan gjøres mer forseggjorte og kostbare. Å lage en kaldramme trenger ikke være komplisert, og når du vet mer om bruk av kaldrammer til hagearbeid, kan de tjene et funksjonelt formål året rundt.

Hva er en kald ramme?

Kaldrammer brukes til herding eller herding av ømme start før transplantasjon og lar dem akklimatisere seg til ytre forhold. Nyttig for dyrking av kjølig vær tidlig på våren, høsten og til og med vinteren, kalde rammer lar gartneren få tilgang til ferske grønnsaker hele året.

Mens hotbeds er avhengige av en utvendig varmekilde, for eksempel jordvarmekabler eller damprør, er kuldebokser (og solbokser) utelukkende avhengige av solen som varmekilde. For å maksimere solabsorpsjonen bør kaldrammen plasseres i et område som vender mot sør eller sørøst med god drenering. Dessuten vil det å plassere den kalde rammen mot en nordlig vegg eller hekk bidra til å beskytte mot den iskalde vintervinden.

Utnytte jordens isolerende krefter ved å senke den kalde rammen inn ibakken vil også hjelpe til med å beskytte de delikate avlingene. Tidligere ble disse nedsunkede kalde rammene ofte dekket med en glassrute, men i dag er de oftere konstruert på toppen av bakken og dekket med plast. Plastbelegg er rimeligere og rammer bygget over bakken kan formateres med lette materialer som kan flyttes fra sted til sted i hagen.

Cold Frame Construction

Det finnes flere typer kaldrammer tilgjengelig for hjemmegartneren, og det å lære hvordan man bygger en kaldramme vil avhenge av dine behov, plass og budsjett.

Noen senger er konstruert med tresidevegger og noen er mer permanente strukturer av murblokker eller støpt betong. Trestøtter bør behandles med kobbernaftenat, men ikke kreosot eller pentaklorfenol, som kan skade de voksende plantene. Du kan også velge råtebestandig materiale som sedertre eller trykkbehandlet tre.

Sett kan kjøpes og er enkle å montere og leveres ofte komplett med ventilasjonsutstyr. En annen mulighet er det nederlandske lyset, som er en stor, men bærbar drivhuslignende struktur som flyttes rundt i hagen.

Dimensjonene på den kalde rammen din varierer og avhenger av tilgjengelig plass og strukturens varighet. 4 til 5 fot (1-1,5 m.) på tvers er en god bredde for å lette luking og høsting. Rammen på rammen skal skråne sørover for å maksimere soleksponeringen.

Bruk av kalde rammer for hagearbeid

Isolasjon og ventilasjon er avgjørende ved bruk av en kald ramme. Når en plutselig forkjølelseoppstår, er en enkel måte å isolere den kalde rammen på å legge en burlapsekk fylt med løv over rammen om natten for å forhindre frostskader. Hvis nattetemperaturene faller for lavt, kan ekstra isolasjon også oppnås med et lag med presenning eller et teppe slengt over de kalde rammene som dekker.

Ventilasjon er viktigst på senvinteren, tidlig på våren eller høsten og på klare solfylte dager der temperaturen stiger over 45 grader F (7 C.). Hev rammen på den kalde rammen litt for å redusere temperaturen inne i rammen, pass på å senke igjen tidlig nok på dagen for å beholde litt varme over natten. Etter hvert som frøplanter blir større, la dem gradvis stå åpne eller utildekket hele dagen for å herde plantene og gjøre dem klar for transplantasjon.

Kaldrammen kan ikke bare brukes til å herde planter før transplantasjon, men er også en fantastisk måte å lagre enkelte typer hardføre grønnsaker over vinteren, omtrent som en gammeldags rotkjeller. For å lage en grønnsaksbeholder for vinteren, hul ut 12 til 18 tommer (31-46 cm) jord fra rammen. Legg slike grønnsaker som rødbeter, gulrøtter, rutabagas, neper og lignende inn i rammen på et lag med halm og dekk med rammen og en presenning. Dette bør holde produktene dine sprø, men ufrosne, resten av vinteren.

Anbefalt: