Kaldrammer til høsten – Hvordan forlenge vekstsesongen med kalde rammer

Innholdsfortegnelse:

Kaldrammer til høsten – Hvordan forlenge vekstsesongen med kalde rammer
Kaldrammer til høsten – Hvordan forlenge vekstsesongen med kalde rammer

Video: Kaldrammer til høsten – Hvordan forlenge vekstsesongen med kalde rammer

Video: Kaldrammer til høsten – Hvordan forlenge vekstsesongen med kalde rammer
Video: How to Build a Cold Frame to Extend Your Growing Season 2024, Kan
Anonim

Kolde rammer beskytter avlingene dine mot det kalde været og høstens frost. Du kan forlenge vekstsesongen flere måneder med kalde rammer og nyte ferske grønnsaker lenge etter at hageavlingene dine er borte. Les videre for mer informasjon om høsthagearbeid i en kald ramme, samt tips om å konstruere kalde rammer for høsten.

Cold Frames and Frost

Høstkalde rammer fungerer som drivhus, beskytter og isolerer møre planter mot kjølig vær, bris og frost. Men i motsetning til drivhus, er kalde rammer for høsten enkle å konstruere selv.

En kald ramme er en enkel struktur. Det er ikke "walk-in" som et drivhus, og sidene er solide. Dette gjør det lettere å bygge. Som et drivhus bruker den energien fra solen til å skape et varmt mikroklima i en kjølig hage, et sted hvor avlingene kan trives når været blir kaldt.

Når du utvider vekstsesongen med kalde rammer, kan du dyrke friske grønnsaker eller lyse blomster langt forbi frost. Og høsten er den perfekte tiden for å la kalde rammer og frost sameksistere. Men husk at noen planter vokser bedre i kalde rammer enn andre. De som fungerer best er lavtvoksende, kjølig sesongplanter som salat, reddiker og løk.

Forvent en kald ramme for å forlenge vekstsesongen med opptil tre måneder.

Høsthagearbeid i en kald ramme

Traksjonen ved høsthagearbeid i en kald ramme starter med en lengre vekstsesong, men det er ikke alt. Hvis du installerer kalde rammer for høsten, kan du overvintre møre planter som ikke klarer seg alene gjennom vinteren.

Og de samme høstkaldrammene kan tjene på senvinteren for å starte frø før siste frost. Du kan også herde av unge frøplanter i en kald ramme.

Når du bestemmer deg for å utvide vekstsesongen med kalde rammer, må du først kjøpe eller bygge en ramme eller to. Du finner utallige varianter tilgjengelig i handelen, men det er billigere og mer økologisk å lage din egen av materialer rundt huset ditt.

Tenk på disse hagehjelperne som bunnløse beholdere med avtakbare glasslokk. Du kan bruke trelastrester til å bygge de fire veggene i en stor beholder, og deretter bygge et "lokk" av gamle vinduer.

Glasset på toppen lar solskinn komme inn og varme opp plassen. På veldig varme dager må du åpne den slik at avlingene ikke koker. På kalde dager, hold den stengt og la solenergi holde høstavlingene dine glade og sunne.

Anbefalt: