Hyllebærbeskjæringstips – når og hvordan beskjære hyllebær

Innholdsfortegnelse:

Hyllebærbeskjæringstips – når og hvordan beskjære hyllebær
Hyllebærbeskjæringstips – når og hvordan beskjære hyllebær

Video: Hyllebærbeskjæringstips – når og hvordan beskjære hyllebær

Video: Hyllebærbeskjæringstips – når og hvordan beskjære hyllebær
Video: Pruning Elderberries for propagation and access 2024, Kan
Anonim

Hyllebær, en stor busk/lite tre som er hjemmehørende i det østlige Nord-Amerika, produserer spiselige bær med små grupper. Disse bærene er ekstremt syrlige, men er sublime når de tilberedes med sukker i paier, sirup, syltetøy, gelé, juice og til og med vin. Har du en hyllebærbusk i hjemmehagen, er hyllebærbeskjæring en nødvendighet. Spørsmålet er hvordan beskjære hyllebær riktig?

Hvorfor beskjære hyllebærbusk?

Beskjæring av hyllebær er viktig ikke bare for helseaspektet og det generelle utseendet, men det er nødvendig for å sikre kontinuerlig fruktbæring. De første to til tre årene med vekst, la hyllebærene vokse vilt med unntak av å beskjære døde eller skadede stokker. Beskjær deretter hyllebærbusken regelmessig for å gjøre plass til yngre, spreke stokker. Når stokkene eldes, mister de fruktbarheten.

Hvordan beskjære hyllebær

Beskjæring av hyllebærbusk er en ganske enkel oppgave og bør foregå om vinteren når planten er i dvale. Før du begynner å trimme hyllebærplanter, som når du beskjærer fruktbærende planter, må du rense beskjæringssaksen for å unngå å overføre potensielle sykdommer.

Ved trimming av hyllebærplanter, fjern evtdøde, ødelagte eller merkbart lavavkastende stokker fra busken ved stammen med saksene.

Kanker som er over tre år gamle går videre. Hyllebærstokker er på toppproduksjon de første tre årene; deretter synker produktiviteten, så det er best å kutte dem ut på dette tidspunktet for hyllebærbeskjæringen. Å forlate disse aldrende stokkene tapper bare plantens energi og gjør den mer utsatt for vinterskader.

Beskjæring av en hyllebærbusk oppmuntrer de eksisterende stokkene til å bli mer produktive. En hyllebærplante trenger egentlig bare mellom seks til åtte stokker for å overleve, men med mindre det er nødvendig på grunn av brudd eller lignende, er det ikke nødvendig å være så alvorlig. La igjen et like stort antall (alt fra to til fem) av ett-, to- og tre år gamle stokker. Når du beskjærer hyllebæret, klipp av de lange stokkene på et diagon alt snitt.

Kuttlinger fra hyllebærbeskjæring

Hyllebær kan formeres med stiklinger av hardved, så hvis du ønsker flere planter, kan beskjæring av levedyktige stokker skje tidlig på våren før knoppbrudd. Ta en 10- til 12-tommers (25,5-30 cm.) skjæring fra levende stokk fra forrige sesongs vekst. Plant dem 10-12 tommer (25,5-30 m.) fra hverandre i rader med den øverste knoppen synlig. Tamp jorden rundt stiklingene og vann bare til det er fuktig. Stiklinger kan deretter transplanteres tidlig neste vår.

Du kan også ta rotstikkinger med en blyantbredde og 10-15 cm lang på senvinteren når planten er i dvale. Sett disse i potter dekket med en tomme (2,5 cm.) jord eller jordfritt medium og plasser dem på et varmt, fuktig område. Rotstiklinger kan produsere to eller tre planter.

Anbefalt: