Levende mulchplanter - informasjon om planting av en levende mulchdekkeavling

Innholdsfortegnelse:

Levende mulchplanter - informasjon om planting av en levende mulchdekkeavling
Levende mulchplanter - informasjon om planting av en levende mulchdekkeavling

Video: Levende mulchplanter - informasjon om planting av en levende mulchdekkeavling

Video: Levende mulchplanter - informasjon om planting av en levende mulchdekkeavling
Video: Living Mulch Improves Your Garden & Soil 2024, April
Anonim

Levende mulch gir mange fordeler for hagen og jorda. Hva er levende mulch? Enhver plante som brukes til å dekke et område med jord og tilfører næringsstoffer, forbedrer jordporøsiteten, reduserer ugress og forhindrer jorderosjon, blant andre attributter. I utgangspunktet er levende mulch et lavtvoksende bunndekke som er plantet av en rekke årsaker. Å plante en levende dekkeavling forbedrer neste sesongs planteområde og minimerer en rekke problemer med åpne områder.

Choosing Living Mulch Plants

Planting med følge er ikke noe nytt. Vanligvis bruker vi følgeplanter for å beskytte andre planter mot insekter, sykdommer, overbeiting og for å forbedre rot- og fruktutviklingen. Levende mulchplanter gir mange fordeler til sine følgesvenner i hagen og liver opp jorda. De vanligste typene levende mulch for grønnsakshager fokuserer på å fikse nitrogen og bryte opp jord. Levende mulch som bunndekke brukes til å holde ugress nede, bevare fuktighet og fylle landskapshull. Hvilken type plante du bruker som mulch avhenger av hva hovedformålet ditt for en dekkavling må oppnå.

Hvis du bruker levende mulch som bunndekke, sørg for at det er en plantesom kan ta fottrafikk. Noen gode varianter å vurdere kan være ullen timian eller krypende rødsvingel. Ikke bare er de begge attraktive som levende tepper, men de forbedrer jordsmonnet og timian bidrar til å beskytte andre planter mot visse skadeinsekter.

Mulches som skal brukes som grønngjødsel bør være en blanding av både belgfrukter og ikke-belgfrukter. De nitrogenfikserende egenskapene til belgfrukter passer godt sammen med karbontilførselsevnen til andre avlinger. Levende mulch for grønnsakshager må tilføre betydelige mengder nitrogen for å bidra til å danne sterke planter. Et tiltalende alternativ er rødkløver. Du kan dyrke den inn på slutten av vekstsyklusen for bruk som grønngjødsel. Som belgfrukt fikserer den nitrogen i jord. Røttene er utmerkede til å bryte opp jord og øke porøsiteten samtidig som de holder matjord i erosjonsutsatte soner.

Nitrogenfikserende evner til belgfruktplanter er allment kjent, men andre typer planter bidrar på forskjellige måter til hagehelsen også. For maksimal kvelende kraft for å holde ugressskadedyr ute av hagen din, prøv en kombinasjon av belgfrukter og gress. Dette er også den beste blandingen for grønngjødsel, siden belgfrukten introduserer nitrogenet, men gresset vil øke jordporøsiteten og tilføre karbon når det dyrkes inn som tørket høy.

Noen planter eller urter har evnen til å avvise vanlige grønnsaksskadedyr og fungerer som en matavling og inkluderer:

  • Hvitløk
  • Løk
  • Basil
  • Marigolds

Bokhvete er også en vanlig "fangvekst". Den plantes i brakkperioder og fikserer fosfor i jord.

Noen dekkvekster fungerer også som grovfôr mellom andre avlinger. Velg planter med lett smak og høyt næringsinnhold.

Planting a Living Mulch Cover Crop

Levende mulch plantes vanligvis etter at hovedavlingene er høstet. Du kan også plante etter at hovedavlingene dine vokser, men gi dem fem uker på seg før du planter dekkavlingen.

Som med alle planter, sørg for at området er fritt for ugress og rusk, jorda er løs og godt drenert og har gjennomsnittlig fruktbarhet. Plukk frøene dine og kringkast eller bor dem i jord på den dybden frøpakken anbefaler. Gi jevn fuktighet, spesielt de første ukene ettersom avlingen modnes.

Det er opp til deg om du vil dyrke plantene ned i jorden eller bare la dem nå slutten av livssyklusen, og kompostere rundt matavlingene dine. Nedbrytning vil skje raskere med planter som dyrkes ned i jord. Planter som brukes som bunndekke kan forbli som de er i mange år med jordretensjon og ugrasbekjempelse.

Anbefalt: