Levende vegghage - skape en levende vegg av planter for innendørs

Innholdsfortegnelse:

Levende vegghage - skape en levende vegg av planter for innendørs
Levende vegghage - skape en levende vegg av planter for innendørs

Video: Levende vegghage - skape en levende vegg av planter for innendørs

Video: Levende vegghage - skape en levende vegg av planter for innendørs
Video: Levende 2024, April
Anonim

Gjennom historien har folk vokst frem levegger. Selv om de vanligvis sees utendørs, kan disse unike hagedesignene også dyrkes i hjemmet. I tillegg til det tiltalende estetiske utseendet innendørs, kan en hage med levende vegger bidra til å rense luften og øke fuktighetsnivået. Denne typen vertikal hage er også en ideell løsning for å dekke en bar vegg eller få mest mulig ut av begrenset innendørs plass.

Hva er en levende vegg?

Så nøyaktig hva er en levegg? Mens en levegg kan være så enkelt som å dyrke vinstokker over en utendørs terrassevegg, refererer begrepet også til en spesiell type innendørs hagearbeid. Levegger er i utgangspunktet vegger som består utelukkende av planter eller en eksisterende vegg som er dekket med dem.

Alle levegger krever en eller annen form for støttestruktur, en fysisk barriere for å beskytte veggen, en måte å levere vann på og et vekstmedium for plantene. Avhengig av plantene og den generelle utformingen, kan de kreve litt vedlikehold, for eksempel beskjæring. Ellers er en hage med levende vegger norm alt ganske enkel å ta vare på når den først er etablert.

Hva kan brukes til en levende vegg?

Nå som du vet det grunnleggende om hva en levegg er, er du kanskje nysgjerrig på hva som kan brukes til innendørslevegg. De fleste planter som brukes i disse designene utendørs er vinstokker; Men ved å tilby et vekstmedium og passende designelementer, trenger ikke planteutvalget å være begrenset til bare vinstokker. Du kan prøve en rekke planter.

Husplanter er flotte for bruk med en levende vegg innendørs - kanskje en blanding av klatre- eller hengende planter vil være etter din smak, for eksempel noen av følgende:

  • Ivy
  • Edderkoppplante
  • Creeping jenny
  • Inch plant
  • Philodendron
  • Pothos

Du kan også legge inn noen stående planter som kan inkludere:

  • Fredslilje
  • Slangeplante
  • Lucky bamboo
  • Sedum
  • Ulike innendørs urter

For ytterligere interesse kan du til og med slenge inn litt mose langs bunnen av vegghagen. Det finnes uendelig mange planter du kan implementere i leveggdesignet ditt.

Bland og match planter med lignende vekstforhold for størst effekt og enkel stell. For eksempel vil du ikke bruke en vannelskende plante med en sukkulent, siden vanningsbehovene til hver av dem er forskjellige. Du vil også at plantene du velger skal dele de samme lyskravene og så videre.

Hvordan lage en levende vegg

Det er like mange måter å designe og lage en levende vegg av planter for innendørs. De kan være formelle eller uformelle. Levegger kan være små og enkle eller store og komplekse, avhengig av dine behov, preferanser og kompetansenivå.

Som med enhver hagedesign, må du velge passende planter. Du bør sørge for at plantene du velger får tilstrekkelige mengder lys fra et nærliggende vindu, dør, takvindu osv. Ellers kan kunstig belysning være nødvendig.

Når plantene og lysbehovet er ivaretatt, er det på tide å klargjøre leveggstrukturen (med tanke på vanning). Du vil være sikker på at alle plantene kan vannes enkelt og effektivt. For en enkel lagdelt design kan du for eksempel få vannet fra de øverste plantene dine til å renne ned på de under. For å oppnå dette må du legge til et vannavstøtende materiale som bakteppe for den eksisterende veggen slik at den ikke blir gjennomvåt av fuktighet, noe som selvfølgelig ikke er bra.

Din støtte og underlag kan komme fra en voksematte med torvmose og hønsenetting eller gitter som du henger eller fra plantekasser forankret på en vegg. Mange mennesker fester ganske enkelt forskjellige plantebeholdere, som veggpotter eller krybber med åpent jern, til veggen. Når du er fornøyd med designet, kan vinplantene eller de hengende plantene pottes opp og henges på plass.

Deretter kommer basen, som kan være så enkel som en liten serie med hyller for å holde beholderne til stående planter på lavere nivå (enten festet til veggen eller hyller som bare støter opp mot den) eller en plantekasse- som design, som vil gi mer fleksibilitet, ikke bare når det gjelder hvilke planter som legges til, men også når det gjelder rengjøring, ompotting, vanning osv. Noen inkluderer til og med akvarier i designene for leveggsbunnen.

Husk at din innendørs vegghage kan utformes på alle måtersom passer dine behov og personlige stil.

Anbefalt: