Hyllebærtyper - Hva er noen vanlige varianter av hyllebær

Innholdsfortegnelse:

Hyllebærtyper - Hva er noen vanlige varianter av hyllebær
Hyllebærtyper - Hva er noen vanlige varianter av hyllebær

Video: Hyllebærtyper - Hva er noen vanlige varianter av hyllebær

Video: Hyllebærtyper - Hva er noen vanlige varianter av hyllebær
Video: Deadly Poison Water Hemlock and Elderberry Identification 2024, Kan
Anonim

Hyllebær er en av de enkleste buskene å dyrke. Ikke bare er de attraktive planter, men de gir spiselige blomster og frukt med høyt innhold av vitamin A, B og C. Buskene er hjemmehørende i Sentral-Europa og Nord-Amerika og vokser ofte langs veien, skogkantene og forlatte åkre. Hvilke typer hyllebærplanter passer for din region?

Hyllebærtyper

Nylig har nyere varianter av hyllebær blitt introdusert på markedet. Disse nye hyllebærbuskvariantene er avlet frem for sine dekorative egenskaper. Så nå får du ikke bare de vakre 8- til 10-tommers (10-25 cm.) blomstene og frodige mørk lilla frukten, men i noen varianter av hyllebær også fargerikt bladverk.

De to vanligste typene hyllebærplanter er det europeiske hyllebæret (Sambucus nigra) og det amerikanske hyllebæret (Sambucus canadensis).

  • Det amerikanske hyllebæret vokser vilt blant åker og enger. Den oppnår en høyde på mellom 10-12 fot (3-3,7 m.) høy og er hardfør mot USDA-plantehardhetssonene 3-8.
  • Den europeiske varianten er hardfør til USDA-sone 4-8 og er betydelig høyere enn den amerikanske varianten. Den vokser opp til 20 fot (6 m.) i høyden og blomstrer også tidligereenn det amerikanske hyllebæret.

Det finnes også et rødt hyllebær (Sambucus racemosa), som ligner på den amerikanske arten, men med én viktig forskjell. De strålende bærene den produserer er giftige.

Du bør plante to forskjellige hyllebærbuskvarianter innenfor 18 fot (60 fot) fra hverandre for å få maksimal fruktproduksjon. Buskene begynner å produsere i sitt andre eller tredje år. Alle hyllebær produserer frukt; Imidlertid er de amerikanske hyllebærvariantene bedre enn de europeiske, som bør plantes mer på grunn av sitt vakre bladverk.

varianter av hyllebær

Nedenfor er vanlige hyllebærvarianter:

  • ‘Skjønnhet’, som navnet antyder, er et eksempel på en dekorativ europeisk variant. Den har lilla løvverk og rosa blomster som lukter sitron. Den vil vokse fra 6–8 fot (1,8–2,4 m.) høy og på tvers.
  • ‘Black Lace’ er en annen spektakulær europeisk kultivar som har dypt taggete, mørkelilla løvverk. Den vokser også til 6-8 fot med rosa blomster og ser veldig ut som en japansk lønn.
  • To av de eldste og mest spreke hyllebærtypene er Adams 1 og Adams 2, som bærer store fruktklaser og bær som modnes tidlig i september.
  • En tidlig produsent, ‘Johns’ er en amerikansk variant som også er en produktiv produsent. Denne sorten er flott for å lage gelé og vil vokse til 12 fot (3,7 m) høy og bred med 10 fot (3 m) stokk.
  • ‘Nova,’ en amerikansk selvfruktende variant har stor, søt frukt på en mindre busk på 1,8 m. Mens det er selv-fruktbart, «Nova» vil trives med nok et amerikansk hyllebær som vokser i nærheten.
  • ‘Variegated’ er en europeisk variant med slående grønt og hvitt løvverk. Dyrk denne sorten for det attraktive løvet, ikke bærene. Den er mindre produktiv enn andre hyllebærtyper.
  • ‘Scotia’ har veldig søte bær, men mindre busker enn andre hyllebær.
  • ‘York’ er en annen amerikansk variant som produserer de største bærene av alle hyllebærene. Par den med "Nova" for pollineringsformål. Den vokser bare til omtrent 6 fot høy og på tvers og modnes i slutten av august.

Anbefalt: