Vanlige kiwi-plantesykdommer - tips om behandling av kiwi-sykdommer

Innholdsfortegnelse:

Vanlige kiwi-plantesykdommer - tips om behandling av kiwi-sykdommer
Vanlige kiwi-plantesykdommer - tips om behandling av kiwi-sykdommer

Video: Vanlige kiwi-plantesykdommer - tips om behandling av kiwi-sykdommer

Video: Vanlige kiwi-plantesykdommer - tips om behandling av kiwi-sykdommer
Video: Как выращивать, обрезать и собирать плоды киви — советы по садоводству 2024, April
Anonim

Kiwi kommer fra det sørvestlige Kina og er en langlivet flerårig vinranke. Selv om det er mer enn 50 arter, er den mest kjente i USA og Canada fuzzy kiwi (A. deliciosa). Selv om denne planten er tøff og relativt enkel å dyrke, kan den bli offer for forskjellige kiwiplantesykdommer. Les videre for å lære mer om sykdommer i kiwi.

Vanlige sykdommer hos kiwiplanter

Nedenfor finner du noen av de vanligste sykdommene hos kiwiplanter.

  • Phytophthora krone og rotråte – Bløtet, dårlig drenert jord og overflødig fuktighet er skylden for phytophthora krone og rotråte, en sykdom som er lett å oppdage av rødbrune røtter og kroner. Sykdommen forebygges ved riktig fuktighetsbehandling. Soppdrepende midler er noen ganger effektive.
  • Botrytis-fruktråte – Også kjent som gråmugg, botrytisfruktråte får moden kiwi til å bli myk og skrumpet med en grå vekst som for det meste vises ved stilken. Det er mest vanlig i regnvær eller perioder med høy luftfuktighet. Soppdrepende midler kan være effektive når de brukes i perioden før høsting.
  • Crown galle – Denne bakterielle sykdommen kommer inn i planten gjennom sårede områder. Krongalle forebygges best vedunngå skade på vinstokkene. Det finnes ingen kjemiske kontroller for krongalle, noe som resulterer i svekkede planter, små blader og redusert avling.
  • Blødende kreft – Som navnet antyder, er blødende kreft bevist av rustne kreft på grener, som gir en stygg rødaktig utflod. Blødende kreft er en bakteriell sykdom som primært håndteres ved å beskjære berørt vekst omtrent 30 cm under kreften.
  • Armillaria rotråte – Kiwiplanter infisert av armillariarotråte viser vanligvis forkrøplet vekst og en brun eller hvitaktig, skostrenglignende masse under og gjennom barken. Denne jordbårne soppsykdommen er mest vanlig når jord er overvannet eller dårlig drenert.
  • Bakteriesyke – Gulaktige kronblader og brune, nedsunkede flekker på kronblader og knopper er tegn på bakteriell sykdom, en sykdom som kommer inn i planten gjennom sårede områder.

Hardy Kiwi Diseases

Hardy kiwi (A. arguta) er hjemmehørende i det nordøstlige Asia og er annerledes enn fuzzy kiwi som er tilgjengelig i det lokale supermarkedet. Kiwi er omtrent på størrelse med store druer. De syrlige, grønngule fruktene, som er søte og saftige når de er helt modne, mangler et tøft, uklar dekke og krever ingen skrell. Hardføre kiwiplanter kan bli invasive i visse områder, og fortrenge innfødte skogplanter og trær.

Hardy kiwi-sykdommer ligner på de som rammer standard kiwiplanter, men phytophthora-krone og rotråte er mest vanlig.

Hvordan behandle en syk kiwiplante

Når det gjelder behandling av kiwisykdommer, en unse av forebygginger definitivt verdt et halvt kilo kur. Sunne kiwiplanter er motstandsdyktige mot sykdom, men riktig vanning og godt drenerende jord er avgjørende. Unngå leirebasert jord. Kiwiplanter klarer seg best i jord med en jord-pH på ca. 6,5.

Soppdrepende midler er noen ganger effektive når de brukes så snart soppsykdommer oppdages. Bakteriesykdommer er ekstremt vanskelig å kontrollere og er ofte dødelige.

Anbefalt: