Hva du skal gjøre med oleander-planteskadedyr - hvordan bli kvitt insekter på oleander

Innholdsfortegnelse:

Hva du skal gjøre med oleander-planteskadedyr - hvordan bli kvitt insekter på oleander
Hva du skal gjøre med oleander-planteskadedyr - hvordan bli kvitt insekter på oleander

Video: Hva du skal gjøre med oleander-planteskadedyr - hvordan bli kvitt insekter på oleander

Video: Hva du skal gjøre med oleander-planteskadedyr - hvordan bli kvitt insekter på oleander
Video: Getting rid of scale insect on Oleander 2024, Kan
Anonim

Oleander (Nerium oleander), som er en favoritt blant gartnere med varmt klima, er en hardfør eviggrønn grønnsak som produserer massevis av store, søttluktende blomster hele sommeren og høsten. Oleander er en tøff plante som blomstrer selv i tørke og straffende varme, men dessverre blir busken noen ganger tæret på av noen få vanlige oleanderskadedyr. Les videre for å finne ut hva du kan gjøre med skadedyr på oleanderplanter.

Caterpillar Pests of Oleander

Av alle skadedyrene til oleander er oleanderlarven den mest skadelige. Oleanderlarve er det umodne stadiet av prikkete møll, også kjent som vepsemøll. Skadedyrene, som har en tendens til å spise i grupper, tygger små hull mellom bladårene, og i alvorlige tilfeller kan de fjerne busken helt og fjerne alle bladene og de små stilkene.

Selv om skaden er skjemmende, kan en etablert plante vanligvis overleve angrepet. Skader av oleanderlarver kan imidlertid svekke planten og gjøre den mer utsatt for andre skadedyr av oleander.

Den gode nyheten er at larvene – knalloransje-røde med fremtredende svarte tuer – er lette å få øye på. De er store og måler opptil 5 cm lange. Den sikreste og mest effektive måten åå kontrollere oleanderlarvene er å plukke av skadedyrene for hånd, og deretter slippe dem i en bøtte med såpevann.

Hvis angrepet er alvorlig og manuelle bekjempelsestiltak ikke virker, kan neste trinn være påføring av bacillus thuringiensis (Bt), en biologisk bekjempelse som vil drepe larvene uten å skade sommerfugler og andre nyttige insekter. Permetrinbaserte produkter er også effektive. Kontroll kan imidlertid kreve gjentatte påføringer av Bt eller permetrin.

Hvis alt annet feiler, kan et systemisk insektmiddel være nødvendig. Kjemikalier bør imidlertid alltid være en siste utvei.

Andre vanlige oleanderskadedyr

Oleander er noen ganger plaget av skjellinsekter, inkludert panserskjell og myke skjell. Panserskjell er bittesmå, sugende insekter beskyttet av et flatt, hardt dekke. Hvis du fjerner dekket, vil insektet forbli på planten. Myke skjell er like, men de små insektene er dekket av et større, mer avrundet deksel. I motsetning til panservekt er myk vekt festet til skadedyret.

Bladlus er svært vanlige oleanderplanteskadegjørere som stikker hull på ømme plantedeler og suger ut den søte saften. Selv om du kanskje finner en eller to bladlus på et blad, består alvorlige angrep av massevis av skadedyr, ofte lett oppdaget på undersiden av bladene.

Mealybugs er nok et lite skadedyr som skader oleander ved å suge ut væskene. Skadedyrene, som har en tendens til å samle seg i store mengder, er bevist av deres beskyttende belegg – klebrige, bomullsaktige masser som hovedsakelig sees på stengler eller bladskjøter.

Å vite hvordan du blir kvittinsekter på oleander som skjell, bladlus og mellus er viktig. Selv om disse vanlige oleanderskadedyrene vanligvis ikke dreper en sunn plante, kan et stort angrep forårsake hemmet vekst og gulne blader som kan falle for tidlig.

Nyttige insekter som bittesmå snylteveps, damebiller og snørevinger hjelper til med å holde skjell, bladlus og mellus i sjakk. Dette er grunnen til at bruk av insektmidler er en veldig dårlig idé: giften dreper de nyttige insektene sammen med skadedyrene. Uten nytteinsektene kommer skadedyrene bare sterkere tilbake, rikere og stadig vanskeligere å kontrollere.

Behandling av oleanderinsekter som disse er vanligvis relativt enkelt ved å bruke hagebruksolje i plantens hvileperiode, eller like etter at skadedyrene blir aktive. Du kan også bruke en insektdrepende såpe eller neemoljespray. Vanlige søknader kan være nødvendig til du får overtaket.

Et systemisk insektmiddel kan være nødvendig hvis andre kontrolltiltak ikke klarer å kontrollere et alvorlig angrep.

Husk at en sunn, velstelt plante alltid er mer motstandsdyktig mot skadedyr. Vann, gjødsle og beskjær etter behov.

Anbefalt: