Symptomer på fytoplasma: hva du skal gjøre med fytoplasmasykdommer hos planter

Innholdsfortegnelse:

Symptomer på fytoplasma: hva du skal gjøre med fytoplasmasykdommer hos planter
Symptomer på fytoplasma: hva du skal gjøre med fytoplasmasykdommer hos planter

Video: Symptomer på fytoplasma: hva du skal gjøre med fytoplasmasykdommer hos planter

Video: Symptomer på fytoplasma: hva du skal gjøre med fytoplasmasykdommer hos planter
Video: Не ждали??? А тут и новая напасть на помидоры... 2024, Mars
Anonim

Sykdommer i planter kan være svært vanskelig å diagnostisere på grunn av det nesten uendelige antallet patogener. Fytoplasmasykdom hos planter blir generelt sett på som "gule", en sykdomsform som er vanlig i mange plantearter. Hva er fytoplasmasykdom? Vel, først må du forstå fytoplasmas livssyklus og hvordan de spres. Nye studier indikerer at fytoplasma-effekter på planter kan etterligne skader vist av psyllidinsekter eller bladrullvirus.

Phytoplasma livssyklus

Fytoplasmaer infiserer planter og insekter. De spres av insekter gjennom fôringsaktiviteter som injiserer patogenet inn i plantenes floem. Patogenet forårsaker en rekke symptomer, hvorav de fleste er potensielt skadelige for plantehelsen. Fytoplasma lever i floemcellene til en plante og forårsaker vanligvis, men ikke alltid, sykdomssymptomer.

Disse bittesmå skadedyrene er faktisk bakterier uten cellevegg eller kjerne. Som sådan har de ingen mulighet til å lagre nødvendige forbindelser og må stjele disse fra verten. Fytoplasma er parasittisk på denne måten. Fytoplasma infiserer insektvektorer og replikerer i verten deres. I en plante er de begrenset til floemet der de replikererintracellulært. Fytoplasma forårsaker endringer i deres insekt- og planteverter. Endringene i plantene er definert som sykdommer. Det er 30 anerkjente insektarter som overfører sykdommen til ulike plantearter.

Symptomer på fytoplasma

Phtoplasmasykdom hos planter kan få flere forskjellige symptomer. De vanligste fytoplasma-effektene på planter ligner de vanlige "gulene" og kan påvirke over 200 plantearter, både enfrøbladede og tobladede. Insektvektorene er ofte løvhoppere og forårsaker slike sykdommer som:

  • Aster yellows
  • ferskengult
  • Grapevine yellows
  • Heksekvaster av lime og peanøtt
  • Soyabønner lilla stilk
  • Blåbærstunt

Den primære synlige effekten er gulnende blader, forkrøplet og rullet løvverk og umodne skudd og frukter. Andre symptomer på fytoplasma-infeksjon kan være forkrøplede planter, en "heksekvast"-utseende på terminal ny knoppvekst, forkrøplede røtter, luftknoller og til og med dø tilbake av hele deler av planten. Over tid kan sykdommen forårsake død hos planter.

Behandling av fytoplasmasykdom i planter

Kontroll av fytoplasmasykdommer begynner vanligvis med å kontrollere insektvektorer. Dette starter med god praksis for fjerning av ugress og ryddebørste som kan være vert for insektvektorer. Bakterier i en plante kan også spre seg til andre planter, så ofte er fjerning av en infisert plante nødvendig for å begrense smitten.

Symptomer vises midt på sommeren. Det kan ta 10 til 40 dager for plantene å vise infeksjon etter at insektet har matetpå den. Kontroll av løvhopper og andre vertsinsekter kan bidra til å kontrollere spredningen av sykdommen. Tørt vær ser ut til å øke aktiviteten til bladhopper, så det er viktig å holde planten vannet. God kulturell omsorg og praksis vil øke planteresistensen og spredningen.

Anbefalt: