Hva gjør mikrober - Informasjon om mikrobielt liv i jord

Innholdsfortegnelse:

Hva gjør mikrober - Informasjon om mikrobielt liv i jord
Hva gjør mikrober - Informasjon om mikrobielt liv i jord

Video: Hva gjør mikrober - Informasjon om mikrobielt liv i jord

Video: Hva gjør mikrober - Informasjon om mikrobielt liv i jord
Video: Soil Basics: Soil Microbiology 2024, Kan
Anonim

Bønder har visst i årevis at mikrober er kritiske for jord- og plantehelsen. Nåværende forskning avslører enda flere måter nyttige mikrober hjelper dyrkede planter på. Mikrober i jorda og assosiert med planterøtter gir en rekke fordeler, fra å forbedre næringsinnholdet i avlingene våre til å øke motstanden mot sykdommer. Noen jordmikrober er til og med bra for oss også.

Hva er mikrober?

En mikrobe er vanligvis definert som enhver levende ting som er for liten til å bli sett uten mikroskop. Etter denne definisjonen inkluderer "mikrobe" mikroskopiske dyr som nematoder sammen med encellede organismer.

Med en alternativ definisjon betyr "mikrobe" bare encellede levende ting; dette inkluderer mikroskopiske medlemmer av alle tre livsdomener: bakterier, archaea (også k alt "archaebacteria") og eukaryoter ("protister"). Sopp regnes vanligvis som mikrober, selv om de kan ha encellede eller flercellede former og produsere både synlige og mikroskopiske deler over og under bakken.

Mikrobielt liv i jord inkluderer levende ting i hver av disse gruppene. Et stort antall bakterie- og soppceller lever i jord sammen medmindre antall alger, andre protister og arkea. Disse organismene spiller viktige roller i næringsnettet og næringskretsløpet i jorda. Jord slik vi kjenner den ville ikke engang eksistert uten dem.

Hva gjør mikrober?

Mikrober i jord er ekstremt viktige for plantevekst og for økosystemenes funksjon. Mycorrhizae er symbiotiske partnerskap mellom planterøtter og spesifikke jordsopper. Soppene vokser i nær tilknytning til planterøttene, og i noen tilfeller vokser de til og med delvis innenfor plantens egne celler. De fleste kultiverte og ville planter er avhengige av disse mykorrhiza-assosiasjonene for å få næringsstoffer og forsvare seg mot sykdomsfremkallende mikrober.

Belgplanter som bønner, erter, kløver og gresshopper samarbeider med jordbakterier k alt rhizobia for å trekke ut nitrogen fra atmosfæren. Denne prosessen gjør nitrogenet tilgjengelig for plantebruk, og etter hvert for dyrebruk. Lignende nitrogenfikserende partnerskap dannes mellom andre grupper av planter og jordbakterier. Nitrogen er et essensielt plantenæringsstoff, og i planter blir det en del av aminosyrer og deretter proteiner. Glob alt er dette en viktig kilde til proteinet som mennesker og andre dyr spiser.

Andre jordmikrober hjelper til med å bryte ned organisk materiale fra døde planter og dyr og inkorporere det i jorden, noe som øker jordens organiske innhold, forbedrer jordstrukturen og hjelper planter til å trives. Sopp og aktinobakterier (bakterier med sopplignende vekstvaner) begynner denne prosessen ved å bryte ned større og tøffere materialer, deretter andre bakterierkonsumere og innlemme mindre biter. Hvis du har en komposthaug, har du sett denne prosessen i aksjon.

Selvfølgelig finnes det også sykdomsfremkallende jordbårne mikrober som påvirker hageplanter. Vekstrotasjon og praksis som oppmuntrer til vekst av nyttige mikrober kan bidra til å undertrykke overlevelsen av skadelige bakterier, sopp og nematoder i jorda.

Anbefalt: