Hva er jordbehandling - Lær om kondisjonering av jord i hagen

Innholdsfortegnelse:

Hva er jordbehandling - Lær om kondisjonering av jord i hagen
Hva er jordbehandling - Lær om kondisjonering av jord i hagen

Video: Hva er jordbehandling - Lær om kondisjonering av jord i hagen

Video: Hva er jordbehandling - Lær om kondisjonering av jord i hagen
Video: What Is Soil Conditioner And How Do You Use It? 2024, Kan
Anonim

Jordhelse er sentr alt for hagenes produktivitet og skjønnhet. Det er ikke overraskende at gartnere over alt ser etter metoder for å forbedre jordkvaliteten. Å bruke jordforbedringsmidler er en fin måte å oppnå dette på.

Hva er jordbehandling?

Soil condition betyr å forbedre flere aspekter av kvaliteten på jord:

  • Tilth. Dette refererer til jordens fysiske tilstand og struktur i større skala. Det inkluderer om jorda har tilslag (klumper) og hvilken størrelse de har, om den har kanaler der vann kan komme inn og renne ut, og luftingsnivået. Jord med god helling har en struktur som støtter sunn rotvekst.
  • Vannholdekapasitet. Dette er delvis en funksjon av jordtypen, men det er andre ting som endrer den. Ideelt sett er jord godt drenert, men inneholder nok vann til å støtte sunn plantevekst.
  • Næringsholdekapasitet. Dette refererer til jordens evne til å holde på mineraler som planter bruker som næringsstoffer. Leirejord har vanligvis større kapasitet til å holde næringsstoffer, noe som betyr at de har potensial til å være svært fruktbare. Imidlertid kan de trenge arbeid for å overvinne noenandre ulemper, som deres tendens til å bli komprimert eller klumpete.
  • Prosentandel av organisk materiale. Dette er svært viktig for å fremme jords biologiske aktivitet, og det påvirker vann- og næringsholdingskapasiteten og tilten.

Hvordan behandle jord

For det første, unngå forringende jordkvalitet. Å gå på hagejord, la barmark bli utsatt for nedbør eller flom, og bearbeide jord når den er for våt, kan alle skade jorda. I jord som har lite organisk materiale, kan overarbeidende jord føre til at det dannes en hard skorpe. Å utsette bar jord for elementene kan også forringe kvaliteten, så hold jorda dekket mellom avlingene, for eksempel med presenninger, mulch eller dekkvekster.

Så tenk på hvilke endringer jorda trenger og hvordan du kan oppnå dem. Å bruke jordforbedringsmidler (endringer som er ment å forbedre jordens fysiske tilstand) er en måte å gjøre dette på.

Å tilsette organisk materiale i form av kompost, gjødsel eller lett tilgjengelige materialer som kaffegrut er et pålitelig middel for å forbedre jordkvaliteten. Disse jordforbedringsmidlene forbedrer både vannretensjonen til sandjord og forbedrer dreneringen av leirjord som har en tendens til å bli vannmettet. Det er vanligvis lettere å opprettholde god helling i jord med mye organisk materiale. Og kompost gir langvarige fordeler ved å øke næringsinnholdet i jorden og bidra til jordens biologiske aktivitet.

Andre metoder for kondisjonering av jord

Kompost er bra for nesten all jord. Men noen jordforbedringsmidler, som gips og torv, gir kun fordeler forvisse jordtyper eller visse typer planter.

Andre produkter som selges som jordforbedringsmidler har tvilsomme fordeler, eller fordelene er ukjente. Før du bruker jordforbedringsmidler, se etter pålitelige bevis på produktets effektivitet. Noen må tilsettes i upraktisk store mengder for å endre egenskapene til jorda.

Planting av dekkvekster kan hjelpe deg med å beskytte barmark og legge til organisk materiale i tillegg til å forbedre bakken. Pelerotavlinger som grovfôrreddik, alfalfa og sikori kan bidra til å danne kanaler som lar vann bevege seg gjennom komprimert eller dårlig drenert jord.

Anbefalt: