Tranebær vinterkrav: Hva skjer med tranebær om vinteren

Innholdsfortegnelse:

Tranebær vinterkrav: Hva skjer med tranebær om vinteren
Tranebær vinterkrav: Hva skjer med tranebær om vinteren

Video: Tranebær vinterkrav: Hva skjer med tranebær om vinteren

Video: Tranebær vinterkrav: Hva skjer med tranebær om vinteren
Video: Cranberry Farmer Shares How This Year's Weather Affects Harvest 2024, Kan
Anonim

Heltiden ville ikke vært den samme uten tranebærsaus. Interessant nok høstes tranebær om høsten, men plantene vedvarer over vinteren. Hva skjer med tyttebær om vinteren? Tranebær går halvt i dvale i myrene sine i de kalde vintermånedene. For å beskytte plantene mot kulde og mulig heving, oversvømmer dyrkere vanligvis myrene. Oversvømmelse som en del av vinterbeskyttelsen for tranebær er en ærefull metode for å dyrke disse dyrebare bærene.

Cranberry Winter Requirements

Under en tyttebærplantes vinterdvale blir fruktknoppene modne. Dette gjør vinter- og vårfrysing potensielt skadelig, da de kan drepe terminalveksten og ømme knopper. Oversvømmelse som en del av vinterpleie av tranebær kan bidra til å beskytte røttene og fruktknoppene. Det er flere andre vinterprosesser som oppstår for å øke tyttebærens vinterhardhet og vårvekst.

Tranebær er eviggrønne, flerårige planter som er hjemmehørende i Nord-Amerika. I regionene med stor produksjon er frost en vanlig forekomst i plantens hvileperiode og langt ut på våren. Frysing kan forårsake cellulære endringer i planter og skade dem permanent. Oppretterstrategier for å beskytte planter mot iskaldt vær vil forhindre tap av planter samt bevare fremtidig høsting.

Plantene produseres i nedpressede senger av torv og sand omgitt av jordvoller. Disse gjør at bedene kan oversvømmes midlertidig for at høstfrostsikring og vinterflom skal oppstå naturlig. I områder med iskalde vintertemperaturer fryser vinterflommene og danner et skjermingslag med relativt varmere vann like under islaget. Denne formen for tyttebær vinterpleie forhindrer store fryseskader og bevarer plantene til våren tiner.

Hva skjer med tyttebær om vinteren?

Tranebærplanter går i dvale om vinteren. Det betyr at veksten deres reduseres betydelig og planten er nesten i et dvalestadium. Celledannelsen bremses og nye skudd og plantemateriale er ikke aktivt i prosess. Planten gjør seg imidlertid klar til å produsere ny vekst så snart temperaturen blir varm.

Vinterflom, enten det er naturlig eller menneskeskapt, forekommer vanligvis tidlig på vinteren og er en standard del av vanlig vinterpleie av tyttebær. Alle deler av planten er dekket av vann, inkludert eventuelle vintupper. Dette dypvannsdekket skaper en slags kokong som beskytter røtter så vel som plantestengler.

I svært kalde områder fjernes det ufrosne vannet under islaget for å øke lysgjennomtrengningen og redusere oksygenmangel, noe som kan forårsake bladtap og redusere avlingsavlingen. Akkurat som med alle planter, må vinterkravene til tranebær inkludere litt soleksponering slik at plantene kan fotosyntese.

Andre former for tranebærVinterbeskyttelse

Hvert tredje år eller så skjer en prosess som kalles sliping. Dette er når sand påføres islaget om vinteren. Den får smelte inn med isen om våren, belegg røtter og gir nye skudd et lag å rote seg i.

Fordi ugress- og plantevernmidler ikke kan tilsettes flomvannet om vinteren, reduserer sliping også insektbestander og forhindrer en rekke ugress. Den begraver også mange sopporganismer og stimulerer skuddproduksjonen, og øker produktiviteten til myren.

Når dagslyset øker, skjer det en endring i hormonelle nivåer, noe som stimulerer ny vekst, og kuldetoleransen hos planter reduseres. Denne reduserte toleransen kan føre til kuldeskader om våren hvis vinterflom fjernes for raskt. Hele prosessen er en forsiktig dans for å overvåke værmeldinger og ta avgjørelser som vil påvirke suksessen eller fiaskoen til avlingen.

Anbefalt: