Vanlige sykdommer i mandeltrær – Hvordan forebygge problemer med mandelsykdom

Innholdsfortegnelse:

Vanlige sykdommer i mandeltrær – Hvordan forebygge problemer med mandelsykdom
Vanlige sykdommer i mandeltrær – Hvordan forebygge problemer med mandelsykdom

Video: Vanlige sykdommer i mandeltrær – Hvordan forebygge problemer med mandelsykdom

Video: Vanlige sykdommer i mandeltrær – Hvordan forebygge problemer med mandelsykdom
Video: Almond Replant Disease Prevention 2024, Kan
Anonim

Mandel er ikke bare vakre løvtrær, men også næringsrike og deilige, noe som får mange gartnere til å dyrke sine egne. Selv med den beste omsorgen er imidlertid mandler mottakelige for sin andel av mandeltrærsykdommer. Når du behandler syke mandeltrær, er det viktig å gjenkjenne symptomer på mandelsykdom for å identifisere hvilke av mandelsykdommene som rammer treet. Les videre for å lære hvordan du behandler og forebygger mandelsykdommer.

Vanlige sykdommer hos mandeltrær

De fleste sykdommene som rammer mandler er soppsykdommer, som Botryosphaeria canker og Ceratocystis canker.

Botryosphaeria canker – Botryospheaeria canker, eller bandcanker, er en soppsykdom som tidligere var ganske uvanlig. I dag rammer den kommersielle dyrkere spesielt hardt, og viser sine mandelsykdomssymptomer i naturlige åpninger på treet og i beskjæringssår på stillasgrener. Disse ses oftest etter en nedbør når sporer spres ikke bare på vinden, men gjennom regnsprut. I tillegg er noen varianter av mandel mer utsatt for denne sykdommen, som den til Padre.

Det sees også hos overbefruktede ungertrær. Hvis treet får båndkreft, må dessverre hele treet ødelegges. Den beste angrepsmetoden er å forhindre at treet får denne Botryospheaeria-kreften. Dette betyr ikke å beskjære når regn er nært forestående og når mandelbeskjæring er nødvendig, gjør det med stor forsiktighet for å unngå å skade treet.

Ceratocystis canker – Ceratocystis canker er mer sannsynlig å ramme kommersielle mandeldyrkere. Det kalles også "shakers sykdom" fordi det ofte introduseres i skader forårsaket av en høsteshaker. Denne soppsykdommen overføres via fruktfluer og biller som tiltrekkes av treets sår. Det er den vanligste sykdommen i stillaset og stammen og reduserer fruktutbyttet betraktelig ved å forårsake tap av stillas.

Ytterligere mandeltresykdommer

Hullråte er et stort problem med den kommersielle industriens stjernemandelvariant, Nonpareil. En annen soppsykdom som spres på vinden, skrogråte rammer oftest tre som er overvannet og/eller overgjødslet. For kommersielle dyrkere er sykdommen oftest et resultat av feil høsting eller risting for tidlig etter regn eller vanning.

Skotthullssykdom vises som små, mørke lesjoner på bladene og infiserer mandelen sent i vekstsesongen. Nøtter kan også være plaget av lesjoner, og selv om de er skjemmende, vil de ikke påvirke smaken. Når flekkene vokser, råtner sentrene ut, og skaper et hull som ser ut som et mål som er spekket med buckshot. Forhindre skuddhullsykdom ved å vanne med en dryppslange ved foten av treet. Hvis treetblir infisert, fjern berørt bladverk med steril beskjæringssaks. Kast infisert materiale i en forseglet søppelsekk.

Brunråteblomst og kvistsyke er begge forårsaket av soppen Monolina fructicola. I dette tilfellet er de første symptomene på mandelsykdom at blomstene visner og faller. Deretter følger kvistdød. Over tid svekker denne sykdommen ikke bare treet, men reduserer også avlingen. Hvis treet er infisert, fjern alle infiserte deler av mandelen med en steril beskjæringssaks. Fjern også eventuelt rusk fra under treet, siden denne soppen overvintrer i slik detritus.

Antraknose er en annen soppinfeksjon som sprer seg i regntunge perioder på den tidlige, kjølige våren. Det dreper både blomster og utviklende nøtter. Antraknose kan også føre til at hele grener avløves og dør. Igjen, fjern alt infisert løvverk og rusk fra under treet ved å bruke sanitærpraksis. Kast ovennevnte i en forseglet søppelsekk. Vann treet med en dryppslange ved foten av treet.

Hvordan forebygge mandelsykdom

Behandling av syke mandeltrær er noen ganger ikke et alternativ; noen ganger er det for sent. Det beste angrepet som de sier er et godt forsvar.

  • Øv gode sanitærforhold i hagen.
  • Vann alltid ved foten av treet, aldri over hodet.
  • Hvis du må beskjære, gjør det etter høsting om høsten. Husk at all beskjæring du gjør forstyrrer kambiumlaget og øker risikoen for infeksjon, spesielt hvis det gjøres før eller etter nedbør.
  • Soppdrepende applikasjoner kan bidra til å forhindre mandeltresykdommer. Rådfør deg med ditt lokale utvidelseskontor for anbefalinger og hjelp angående bruk av soppdrepende midler.

Anbefalt: