Farging med indigo: Lær om indigofargingsprosessen

Innholdsfortegnelse:

Farging med indigo: Lær om indigofargingsprosessen
Farging med indigo: Lær om indigofargingsprosessen

Video: Farging med indigo: Lær om indigofargingsprosessen

Video: Farging med indigo: Lær om indigofargingsprosessen
Video: Счастливая история слепой кошечки по имени Нюша 2024, Kan
Anonim

Mange av oss har hentet en av disse pakkene med fargestoff i supermarkedet. Enten du vil fornye et par gamle jeans eller produsere en ny farge på nøytr alt stoff, er fargestoffer enkle og nyttige produkter. Men hva om du vil lage ditt eget plantebaserte fargestoff og omgå alle disse kjemikaliene? Farging med indigo lar deg sikre at fargestoffet ikke er giftig, og du får se en fascinerende kjemisk prosess når en grønn plante blir blå. Fortsett for å lære hvordan du farger med indigoplanter.

Om Indigo Plant Dye

Indigofarging har eksistert i flere tusen år. Å lage indigo plantefargestoff krever en gjæringsprosess som forårsaker en magisk fargeendring. De primære plantene som brukes til å lage indigo er woad og japansk indigo, men det er et par mindre kjente kilder. Uansett hvilken plante du anskaffer, er det mange trinn for å lage fargestoffet.

Indigo sies å være det eldste fargestoffet, med tøy i fargen som finnes i egyptiske pyramider. Gamle sivilisasjoner brukte indigo som mer enn et stofffargestoff. De brukte det i kosmetikk, maling, fargestifter og mer. Det tar minst 45 kg (100 pund) for å lage 113 g fargestoff. Dette gjorde det til en svært verdifull vare. Prosessenomfatter 6 trinn: fermentere, alkalisere, lufte, konsentrere, sile og lagre.

Den første prosessen må gjøres uten tilstedeværelse av oksygen, noe som gjør at blåfargen kommer for tidlig. Det er også nødvendig å ha ganske varme temperaturer for å stimulere gjæringsprosessen.

Making Indigo Plant Dye

Først må du samle mange av de indigo-produserende plantene. Når du har mange kuttede stilker, pakk dem tett inn i en mørk farget plastbalje. Tilsett vann for å dekke stilkene og tyng dem ned med netting toppet med steiner.

Dekk til karet og la gjæringen foregå over 3 til 5 dager. Etter at tiden er ute, fjern stilkene og bladene.

Deretter tilsetter du 1 teskje (3,5 g.) per gallon (4 L.) lesket lime. Dette gjør løsningen alkalisk. Deretter må du piske spedbarnsfargestoffet. Den blir skummende og blir så blå, men den er ikke ferdig før den har en stygg, rødbrun nyanse. Deretter legger du sedimentet og skummer av konsentratet på toppen.

Sil den flere ganger, og den er klar for umiddelbar indigofarging eller lagres i et år på glassflasker. Du kan også tørke pigmentet, og det vil vare på ubestemt tid.

Hvordan farge med indigoplanter

Når du har pigmentet ditt, er farging med indigo enkelt. Du kan velge å lage mønstre ved å legge til noe som motstår fargestoffet, for eksempel snor (tie dye), voks eller andre gjenstander som forhindrer fargestoffet i å farge stoffet.

Fargestoffet tilberedes ved å blande:

  • 0,35 unser (10 gram) indigo
  • 0,71 unser (20 gram) brusaske
  • 1 unse (30 gram) natriumhydrosulfitt
  • 1,3 gallons (5 liter) vann
  • 2 pund (1 kg.) stoff eller garn

Du må sakte temperere soda og indigo-fargestoffet med vann slik at det er flytende nok til å legges i karet. Kok opp det resterende vannet og rør sakte inn de andre ingrediensene. Bruk metallverktøy og hansker når du dypper stoffet. Gjentatte fall vil gi mørkere blåtoner.

La plagget tørke. Blåtonene skapt av indigo plantefargestoff er unike og mye mer jordvennlige enn syntetiske fargestoffer.

Anbefalt: