Which Nematodes Are Bad: Lær om vanlige skadelige nematoder

Innholdsfortegnelse:

Which Nematodes Are Bad: Lær om vanlige skadelige nematoder
Which Nematodes Are Bad: Lær om vanlige skadelige nematoder

Video: Which Nematodes Are Bad: Lær om vanlige skadelige nematoder

Video: Which Nematodes Are Bad: Lær om vanlige skadelige nematoder
Video: Nematode Worms and Crop Protection 2024, Kan
Anonim

Nematodegruppen av organismer er den største av alle dyr, med tusenvis av forskjellige arter. En kvadratfot jord i hagen din har sannsynligvis en million av disse bittesmå ormene. Som gartner er det viktig å vite hvilke nematoder som er dårlige for planter og gjør skade. De fleste er ikke bare ufarlige, men faktisk nyttige for den generelle jord, økosystem og plantehelse.

Er alle nematoder dårlige?

Nematoder er mikroskopiske, men flercellede, ikke-segmenterte rundormer (meitemark er segmentert, for sammenligning). Hvis skapninger lurer deg ut, ikke bekymre deg. Du kan ikke se millioner av nematoder i jorda uten forstørrelse. Heldigvis for gartnere, av de rundt 80 000 artene av nematoder, er bare rundt 2 500 parasittiske. Av disse er det bare noen som er parasittiske og skadelige for avlingsplanter.

Så, nei, ikke alle er skadelige nematoder, og de fleste er normale medlemmer av jordøkosystemet. Faktisk er mange av nematodene i hagejorden gunstige for hagen din. De spiser noen skadelige arter av bakterier, sopp og til og med larver av insekter.

Hva er de dårlige nematodene?

Gartnere bør være klar over noen av de mer skadeligenematoder som kan lurer i jorden, men gjør skade på røtter og ødelegger planter. Her er noen av de mer vanlige planteparasittiske nematodene du kan møte:

  • Rotknute-nematode. Dette er en stor en for grønnsakshager, frukthager og prydbed. Navnet beskriver hovedsymptomet på et angrep, som er veksten av støt eller galler på vertsrøtter. Angrepne planter blir forkrøplet ettersom rotknute-nematoder hindrer dem i å få tilstrekkelig med næringsstoffer.
  • Rotlesjonsnematoder. Hvis du dyrker frukttrær, se opp for tegn på disse ormene. Rotlesjonsnematoder suger på røtter og borer seg gjennom vevet. De berørte røttene til trær utvikler ofte også soppinfeksjoner.
  • Dolknematoder. Disse påvirker frukttrær og staudebed. De stikker en stilett som en nål inn i planterøttene for å mate. Dolknematoder forårsaker skade hovedsakelig som vektorer for virusinfeksjoner, inkludert tomatringflekk- og kirsebærraspbladvirus.
  • Ring- og spiralnematoder. Disse nematodene forårsaker begrenset skade i hagebed, men kan påvirke frukttrær. De er imidlertid rikelig med torvgress, og kan forårsake døde, gule flekker.

Hvis du ser tegn på stunting, tap av kraft, redusert avling eller uvanlige vekster eller skader på røttene, må du tenke på at du kan ha et nematodeangrep fra skadedyr. Kontakt din lokale utvidelse for å få mer informasjon om hva slags problem som kan være et problem i ditt område og hvilke kontrolltiltak som anbefales.

Anbefalt: