Er vepspollinatorer – Lær om pollinerende veps i hager

Innholdsfortegnelse:

Er vepspollinatorer – Lær om pollinerende veps i hager
Er vepspollinatorer – Lær om pollinerende veps i hager

Video: Er vepspollinatorer – Lær om pollinerende veps i hager

Video: Er vepspollinatorer – Lær om pollinerende veps i hager
Video: Suppe til hele familien fra et kæmpe fiskehoved! BORSCH i KAZAN! 2024, April
Anonim

Hvis du noen gang har blitt stukket av en veps, kan du skjenke disse skapningene. Pollinerer veps og bidrar til å opprettholde matforsyningen vår? De kan gjøre dette og mer. I tillegg til pollinering er veps også viktige rovdyr som bidrar til å holde den dårlige insektbestanden nede i hagene våre. Du kan se dem i et annet lys hvis du visste alle måtene disse stikkene er nyttige på.

Bestøver veps?

Er veps bestøvere? Vepsene er på en måte altetende ved at de spiser nektar, men de spiser også insekter og larvene deres. Noen veps, som fikenveps, er den eneste pollinatoren for en viss frukt. Til tross for potensialet til å stikke, bør vi tenke på pollinerende veps som en nødvendig organisme for hagehelsen.

Veps er nært beslektet med bier og er nyttige pollinatorer. Det kan være vanskelig å skille mellom en veps og en bie, men de fleste vepsene er ganske hårløse, mens biene har mye fuzz. Mange av vepsene våre har en karakteristisk slank midje, mens bier er tykkere. I tillegg har bier ganske kraftige små bein, mens vepsebein er slanke og dingler.

Sosiale veps er de sortene som bestøver mest. Akkurat som med en honningbikoloni, lever sosiale veps i en gruppe ledet av en dronning, hvor hvert insekt utfører spesialiserte funksjoner. Ved slutten av sommeren er det mange arbeidere, men ikke lenger larver. Det var larvene som konverterte sitt proteinrike kosthold til sukker for voksne å spise. Rundt august fokuserer vepsene på nektarkilder for å supplere denne mangelen på sukker.

Veps som pollinatorer

Veps spiser mange insekter og tar med seg en god del tilbake for å mate larvene. Mens noen av byttedyrene deres kan være gode insekter, er de fleste skadedyr. Noen arter veps legger også egg på insektlarver, som klekkes og lever av organismen. For å supplere all denne pollen trenger veps også sukker, som kommer fra blomster.

De fleste vepsene har korte tunger og ser etter grunne blomster. Under fôring overfører de utilsiktet pollen fra blomst til blomst, og pollinerer effektivt. I tillegg kan de fleste veps ikke se fargen rød, men kan se UV-lys. Det betyr at de er mer tiltrukket av hvite og gule blomster.

Oppmuntring til pollinerende veps

På grunn av deres fordelaktige natur, er det best å lære å leve med veps i stedet for å drepe dem. Hold området rundt hjemmet ditt rent og fritt for rusk for å unngå at insektene setter opp rengjøring der familien din spiser og underholder. Plukk frukt når den er moden og riv vekk all nedfallsfrukt som vil råtne og tiltrekke seg veps.

Du kan holde veps borte fra rommet ditt ved å gi dem et attraktivt område fra hverandre, fylt med gjenstander som bananskall og fruktskall. Vepsene er territorielle og kan avvises ved å kjøpe et look-a-like reir, for eksempel Waspinator. Ved å holde veps borte fra rommet ditt, vil de bevege seg lenger unna og fortsatt besøke deghage, og tilbyr sine tjenester til blomstene dine uten å plage deg.

Anbefalt: