Hvordan pollinerer biller blomster: Lær om pollinerende biller

Innholdsfortegnelse:

Hvordan pollinerer biller blomster: Lær om pollinerende biller
Hvordan pollinerer biller blomster: Lær om pollinerende biller

Video: Hvordan pollinerer biller blomster: Lær om pollinerende biller

Video: Hvordan pollinerer biller blomster: Lær om pollinerende biller
Video: Pollination Explained 2024, April
Anonim

Når du tenker på insektbestøvere, dukker det sannsynligvis opp bier. Deres evne til å sveve grasiøst foran en blomst gjør dem utmerket til pollinering. Pollinerer andre insekter også? Pollinerer for eksempel biller? Ja det gjør de. Faktisk stolte naturen på biller som pollinerer for å forplante blomstrende arter før svevende bier ankom planeten. Historien om biller og pollinering er en fascinerende historie som du kan lese her.

Er biller pollinatorer?

Når du først hører om biller og pollinering, vil du sannsynligvis stille spørsmål: Pollinerer biller? Hvordan er biller pollinatorer? Det er fordi biller deler den pollinerende rollen med andre insekter og dyr i dag som bier, kolibrier og sommerfugler. Biller var de første pollinatorene, og startet for hundrevis av millioner år siden.

Pollinerende biller utviklet forhold til blomstrende planter for lenge siden, før bier utviklet seg som pollinatorer. Selv om billenes rolle som pollinatorer ikke er like stor i dag som i går, er de fortsatt viktige pollinatorer der bier er knappe. Du kan bli overrasket over å høre at pollinerende biller er ansvarlige for flertallet av verdens 240 000 blomstrende planter.

Gitt det faktum at 40 prosent av alle insekterpå jorden er biller, er det ingen overraskelse at de gjør en betydelig del av Mother Natures pollineringsarbeid. De begynte for rundt 150 millioner år siden å bestøve plantefrøplanter som cycader, 50 millioner år før biene dukket opp. Det er til og med et navn for prosessen med billepollinering. Det kalles cantharohily.

Biller kan selvfølgelig ikke bestøve alle blomster. De har ikke evnen til å sveve som bier, og de har heller ikke lange nebb som kolibrier. Det betyr at de er begrenset til å pollinere blomster med former som fungerer for dem. Det vil si at pollinerende biller ikke kan komme til pollen i trompetformede blomster eller der pollen er dypt skjult.

Biller som pollinerer

Biller regnes som "skitne" pollinatorer, i motsetning til bier eller kolibrier, for eksempel, fordi de spiser blomsterblader og også gjør avføring på blomster. Det har gitt dem kallenavnet "rot og jord"-pollinatorer. Likevel er biller fortsatt en viktig pollinator over hele verden.

Billebestøvning er ganske vanlig i tropiske og tørre områder, men ganske mange vanlige tempererte prydplanter er også avhengige av pollinerende biller.

Ofte har blomstene som besøkes av biller bolleformede blomster som åpner seg i løpet av dagen slik at kjønnsorganene deres blir eksponert. Formen skaper landingsputer for billene. Magnoliablomster har for eksempel blitt pollinert av biller siden plantene dukket opp på planeten, lenge før biene dukket opp.

Anbefalt: