Min grønnkål er stikkende: grunner til rygg på grønnkålblader

Innholdsfortegnelse:

Min grønnkål er stikkende: grunner til rygg på grønnkålblader
Min grønnkål er stikkende: grunner til rygg på grønnkålblader

Video: Min grønnkål er stikkende: grunner til rygg på grønnkålblader

Video: Min grønnkål er stikkende: grunner til rygg på grønnkålblader
Video: Why Are There Holes in My Kale? 2024, Kan
Anonim

Har grønnkål torner? De fleste gartnere vil si nei, men dette spørsmålet dukker av og til opp på hagefora, ofte ledsaget av bilder som viser stikkende grønnkålblader. Disse skarpe ryggradene på grønnkålblader kan virke slitende og de virker absolutt ikke veldig velsmakende. For å forhindre at dette skjer i hagen din, la oss utforske noen årsaker til at grønnkål er stikkende.

Finn pigger på grønnkålblader

Den enkleste forklaringen på å finne grønnkålblader er feilaktig identitet. Grønnkål er medlem av Brassicaceae-familien. Det er nært beslektet med kål, brokkoli og kålrot. Nepeblader er noen ganger dekket med stikkende torner.

Fra innsamling av frø til merking av frøplanter, forvekslinger kan og forekommer. Så hvis du finner pigger på grønnkålblader i hagen din, er det mulig at du utilsiktet har kjøpt kålrotplanter. Formen og frilligheten til kålrotblader kan minne mye om enkelte varianter av grønnkål.

Den gode nyheten er at kålrotblader er spiselige. De har en tendens til å være tøffere enn andre greener, så det er best å plukke bladene når de er unge. I tillegg mykner matlaging tornene, noe som gjør nepeblader velsmakende. I verste fall kan du vente til neperøttene forstørres, og du vil ha fordel av en grønnsak du ikke hadde forventet.

Hvorfor har grønnkålTorner?

En mer komplisert forklaring er at noen grønnkål er stikkende, avhengig av sorten. De fleste varianter av grønnkål tilhører samme art (Brassica oleracea) som kål, brokkoli og blomkål. Denne arten av grønnkål produserer glatte blader. De fleste tilfeller av grønnkålblader finnes på russiske eller sibirske varianter.

Russisk og sibirsk grønnkål tilhører Brassica napus, en art som er et resultat av krysninger mellom B. oleracea og Brassica rapa. Neper, med sine stikkende blader, er medlemmer av B. rapa-arten.

Russisk og sibirsk grønnkål, samt andre medlemmer av B. napus-arten, er også allotetraploide hybrider. De inneholder flere sett med kromosomer, hvert sett kommer fra foreldreplantene. Dette betyr at det stikkende bladgenet fra nepeforelderen kan være tilstede i både den russiske og sibirske grønnkålens DNA.

Som et resultat kan krysning mellom ulike varianter av russisk og sibirsk grønnkål få frem denne genetiske egenskapen. Mange ganger finnes varianter med stikkende grønnkålblader i blandede grønnkålsfrøpakker. De ikke-spesifiserte variantene i disse pakkene kan komme fra ukontrollert krysning i felt eller kan være F2-generasjonen av glattbladede hybrider.

I tillegg er noen varianter av russisk grønnkål avlet fram for prydformål og kan vokse pigger på grønnkålblader. Siden dekorative varianter ikke avles for konsum, kan det hende at disse bladene ikke har smaken eller ømheten til kulinarisk grønnkål.

Anbefalt: