Hvordan vinterføre damhager - beskytte vannhager over vinteren

Innholdsfortegnelse:

Hvordan vinterføre damhager - beskytte vannhager over vinteren
Hvordan vinterføre damhager - beskytte vannhager over vinteren

Video: Hvordan vinterføre damhager - beskytte vannhager over vinteren

Video: Hvordan vinterføre damhager - beskytte vannhager over vinteren
Video: The Insane Works of HITEN GOOLAB | ADA South Africa - Aquascaping Podcast 2024, Kan
Anonim

Vannhager gir et unikt aspekt til hjemmelandskapet og blir stadig mer populært. Hvis den fungerer som den skal, trenger vannhager lite vedlikehold i vekstsesongen. Men så snart høsten ruller rundt, er det tid for litt vinterdampleie.

Overvintrende hagedammer

Den første oppgaven når du forbereder dammer i bakgården for vinteren, er sanitæranlegg. Dette betyr å fjerne nedfallne løv, kvister eller annet avfall fra dammen. Dette forhindrer skader på fisk, hvis du har dem, og vil gi deg et forsprang på vårrensing. For mange nedbrytende blader kan føre til endret pH og s altvann. De fleste dammene krever ikke vannskifte, men hvis dammen har en tomme (2,5 cm.) eller mer silt, må hele dammen renses.

For å rengjøre dammen, fjern litt av dammen (omtrent en tredjedel) og plasser den og fisk i en oppbevaringstank. Tøm vannet fra tanken og fjern plantene. Skrubb gulvet i dammen med en stiv børste og vann, men la algene stå på sidene av bassenget. Skyll, tøm på nytt og fyll deretter dammen med ferskvann. La stå for å la klor fordampe og temperaturen stabilisere seg, og legg deretter til beholderen med gammelt damvann og fisk. Enten del og ompotter alle planter som krever det, og legg dem tilbake i bassenget eller dekke som beskrevet nedenfor og flytt til et frostfritt område.

Når temperaturen faller under 16 C, må du slutte å vanne plantene i vannhager over vinteren og høsten. Når blader av hardføre planter dør tilbake, klipp dem av ved kronen og senk plantene til bunnen av bassenget når du overvintrer hagedammer. De vil overleve der; Selv om det er sannsynlig at det fryser hardt, kan det være lurt å flytte dem til et skjermet område, dekket med fuktig avispapir eller torv og plast for å holde på fuktigheten. Flytende planter, som vannhyasint og vannsalat, bør fjernes og kastes ut.

Overvintrende møre hagedamplanter kan forekomme på flere måter. Ikke-hardføre planteprøver, som tropiske vannliljer, kan flyttes ut av bakgårdsdammen om vinteren og inn i et drivhus eller under kunstig lys i 12 til 18 timer med en vanntemperatur på rundt 21 C. Eller de kan lagres som en sovende knoll.

Avslutt gjødslingen i august for å la liljen danne en knoll. La planten forbli i dammen til bladene har blitt drept av frost, og flytt den deretter til den dypeste delen av dammen eller fjern den, vask den av, lufttørk og knekk deretter eventuelle røtter eller stengler. Legg knollene i destillert vann og oppbevar dem på et mørkt sted ved 12 C (55 grader F.). Hold øye med den og bytt ut vannet hvis det er misfarget.

Om våren, ta knollene ut til et solrikt område til de spirer, og plant dem deretter i sand i en beholder med vann. Når utetemperaturen når 70grader F. (21 C.), flytt anlegget ut igjen.

Vinterdampleie for fisk

For å vinterklare damhager som inneholder fisk, reduser fôringen av fisken når temperaturen synker til 10 grader C, da stoffskiftet reduseres. Avhengig av hvor iskalde vintrene dine er, kan mange fisk overvintre i dammer som er dypere enn 75 cm. Husk at bare flytende vann avgir oksygen for å støtte fiskens liv, så en dypfrysing kan frata dem dette.

Snødekte dammer mister evnen til å bruke sollys til fotosyntese og dreper planter samt kveler fisk (vinterdød). Bruk luftbobler eller små vannpumper for små dammer for å holde et isfritt område, som vil opprettholde oksygenforholdet. I områder der lufttemperaturen synker under tenårene i lange perioder, kan det være nødvendig med avising av dam. Disse damvarmerne kan være dyre; lagertank eller fuglebadvarmere er rimeligere alternativer for små bassenger.

Et vakkert tilbehør til hjemmelandskapet, vannhager er likevel tillegg til høy vedlikehold. For å redusere mengden arbeid som kreves ved overvintring av hagedammer, bruk kun hardføre plantearter og installer en dypere dam med varmtvannsbereder.

Anbefalt: