Dryppvanningsproblemer og løsninger: Håndtering av dryppvanningsproblemer

Innholdsfortegnelse:

Dryppvanningsproblemer og løsninger: Håndtering av dryppvanningsproblemer
Dryppvanningsproblemer og løsninger: Håndtering av dryppvanningsproblemer

Video: Dryppvanningsproblemer og løsninger: Håndtering av dryppvanningsproblemer

Video: Dryppvanningsproblemer og løsninger: Håndtering av dryppvanningsproblemer
Video: Drip Irrigation - Why Yours Doesn't Work 2024, April
Anonim

Av Darcy Larum, landskapsdesigner

Etter å ha jobbet med landskapsdesign, installasjon og plantesalg i mange år, har jeg vannet mange, mange planter. På spørsmål om hva jeg driver med, spøker jeg noen ganger og sier: "Jeg er Moder Natur på et hagesenter". Selv om jeg gjør mange ting på jobben, som å designe landskap og utstillinger og jobbe med kunder, er kanskje det viktigste jeg gjør å sørge for at hver plante vi har på lager har alt den trenger for å vokse til sitt fulle potensial. En plantes hovedbehov er vann, spesielt beholdermasse, som kan tørke ut raskt.

I mange år, sammen med kolleger, vannet jeg hver enkelt plante med en slange og regnstav. Ja, det er virkelig så tidkrevende som det høres ut. Så for fire år siden begynte jeg å jobbe for et landskapsfirma/hagesenter med et dryppvanningssystem som vanner alle tre og busker. Selv om dette kan høres ut som en stor del av arbeidsmengden min ble eliminert, har dryppvanning sitt eget sett med utfordringer og ulemper. Fortsett å lese for å lære mer om dryppvanningsproblemer og løsninger.

Problemer med dryppvanning

Enten i et hagesenter eller et hjemmelandskap, håndå vanne hver enkelt plante basert på dens behov den dagen er sannsynligvis den beste måten å vanne på. Ved håndvanning tvinges du til å komme tett på hver plante; derfor kan du justere hver plantes vanning til dens spesifikke behov. Du kan gi en tørr, visnende plante ekstra vann eller hoppe over en plante som foretrekker å holde seg på tørkesiden. De fleste av oss har rett og slett ikke tid til denne langsomme, grundige vanningsprosessen.

Sprinkler- eller dryppvanningssystemer lar deg spare tid ved å vanne store områder med planter på en gang. Sprinklere vurderer imidlertid ikke individuelle plantevanningsbehov; for eksempel gir sprinkleren som holder plenen din frodig og grønn sannsynligvis ikke trær og busker i området den dype vanningen de trenger for å utvikle sterke, dype røtter. Torvgress har andre rotstrukturer og vanningsbehov enn større planter. Dessuten får sprinkler ofte mer vann på bladverket enn i rotsonen. Vått løvverk kan forårsake skadedyr- og soppproblemer, som svart flekk og pulveraktig mugg.

Dryppvanningssystemer vanner individuelle planter direkte ved rotsonen, og eliminerer mange soppproblemer og bortkastet vann. Disse dryppvanningssystemene vanner imidlertid fortsatt hver plante likt, uavhengig av individuelle behov.

Dryppvanning kan også være et stygt rot med slanger og rør som går gjennom hele hagen. Disse slangene kan bli tilstoppet av rusk, s altopphopning og alger, så hvis de er dekket og skjult av mulch, er det vanskelig å sjekke om de fungerer som de skal og fikse eventuelle tilstoppinger.

Slanger som er utsatt kan bli skadetav kaniner, kjæledyr, barn eller hageredskaper. Jeg har byttet ut mange slanger som ble tygget på av kaniner.

Når de svarte slangene til dryppvanningssystemer blir utsatt for solen, kan de varme opp vannet og i utgangspunktet koke plantens røtter.

dryppvanningstips

Rainbird og andre selskaper som spesialiserer seg på dryppvanningssystemer har alle mulige spesialløsninger for dryppvanningsproblemer.

  • De har tidtakere som kan stilles inn, så selv om du er borte, kan du stole på at plantene dine har blitt vannet.
  • De har forskjellige dyser som kan kontrollere vannstrømmen slik at planter som sukkulenter kan få mindre vann, mens planter med høyere vannbehov kan få mer.
  • De har sensorer som forteller systemet hvis det regner ute, slik at det ikke kjører.
  • De har også sensorer som forteller systemet om det samler seg vann rundt dysene.

Men de fleste vil starte med et rimeligere, grunnleggende dryppvanningssystem. Dryppvanningssystemer kan hjelpe deg med å vanne tøffe områder, som bakker der avrenning og erosjon kan oppstå fra andre vanningsmetoder. Dryppvanning kan stilles inn for å gi disse områdene en sakte penetrerende bløtlegging, eller kan settes til å levere vann i støt som kan bløtlegges før neste sprut.

De fleste problemer med dryppvanning kommer fra feil installasjon eller ikke bruk av riktig type dryppvanning for stedet. Gjør leksene dine når du velger et dryppvanningssystem på forhånd, så kan fremtidige problemer unngås.

Anbefalt: