Rhizomorph Information - What Are Rhizomorphs on fungi

Innholdsfortegnelse:

Rhizomorph Information - What Are Rhizomorphs on fungi
Rhizomorph Information - What Are Rhizomorphs on fungi

Video: Rhizomorph Information - What Are Rhizomorphs on fungi

Video: Rhizomorph Information - What Are Rhizomorphs on fungi
Video: What is rhizomorph? 2024, April
Anonim

Sopp er ekstremt viktig for plantelivet både som partnere og som fiender. De er hovedkomponenter i sunne hageøkosystemer, der de bryter ned organisk materiale, hjelper til med å bygge jord og danner partnerskap med planterøtter.

De fleste deler av sopp er mikroskopiske. Noen arter produserer lineære cellestrenger k alt hyfer, som i seg selv er for smale for å se; andre, k alt gjær, vokser som enkeltceller. Sopphyfer reiser usynlig gjennom jord og koloniserer matressurser. Imidlertid bruker mange sopparter hyfer for å danne større strukturer som du kan finne i hagen eller hagen din. Selv sopp består av mange hyfer tett pakket sammen. Vi har alle sett sopp, men observante gartnere kan kanskje identifisere en annen soppstruktur, rhizomorfen.

Hva er Rhizomorphs?

En rhizomorf er en taulignende samling av mange hyfestrenger. Ordet "rhizomorph" betyr bokstavelig t alt "rotform". Rhizomorphs heter det fordi de ligner planterøtter.

Rhizomorphs i en bakgård eller skog er et tegn på et levende soppsamfunn. Du har kanskje sett dem i jord, under barken på døende trær, eller pakket rundt råtnende stubber.

Are Rhizomorphs Goodeller dårlig?

Soppene som danner rhizomorfer kan være planteallierte, plantefiender eller nøytrale nedbrytere. Å finne en rhizomorf i hagen din er ikke nødvendigvis bra eller dårlig i seg selv. Alt avhenger av hvilken soppart som er kilden til rhizomorfen og om nærliggende planter er friske eller syke.

En plantefiende som danner rhizomorfer er støvlesoppsoppen (Armillaria mellea). Denne Armillaria-arten er en viktig årsak til rotråte som ofte dreper trær og busker. Den kan infisere tidligere friske trær av mottakelige arter, eller den kan angripe allerede svekkede eksemplarer av andre treslag. De svarte eller rødbrune rhizomorfene av denne arten vokser like under barken til det infiserte treet og i jorden rundt. De ligner støvlebånd og kan nå opptil 0,2 tommer (5 mm.) i diameter. Hvis du finner en av disse rhizomorfene på et tre, er treet infisert og må sannsynligvis fjernes.

Andre rhizomorfdannende sopp er saprofytter, det vil si at de lever av nedbrytende organisk materiale som nedfallne løv og stokker. De er indirekte fordelaktige for planter ved å bygge jord og spille en viktig rolle i jords næringsnett.

Noen mykorrhizasopper danner jordstengler. Mykorrhiza er symbiotiske allianser mellom planter og sopp der soppen leverer vann og næringsstoffer absorbert fra jorda til planten i bytte mot karbohydrater planten produserer. Langvarige rhizomorfer hjelper sopppartneren med å bringe inn vann og næringsstoffer fra et mye større volum jord enn plantens røtter kan utforske på egen hånd. Disse gunstigerhizomorphs er viktige næringskilder for mange treslag.

Hva gjør Rhizomorphs?

For soppen inkluderer rhizomorfens funksjoner å forgrene seg for å søke etter flere matkilder og transportere næringsstoffer over lange avstander. Rhizomorphs på sopp kan reise lenger enn individuelle hyfer kan. Noen jordstengler har hule sentre som ligner på plantexylem, noe som gjør at soppen kan transportere større mengder vann og vannløselige næringsstoffer.

Rhizomorf-dannende mykorrhizasopp bruker disse strukturene for å finne nye trær å samarbeide med. Støvlesnissersoppen bruker rhizomorfene sine til å reise gjennom jord og nå nye trær for å infisere. Slik sprer soppen seg gjennom skoger med mottagelige trær.

Neste gang du ser rotlignende strenger i hagejorden din eller vokser på en f alt tømmerstokk, tenk på rhizomorfinformasjonen i denne artikkelen og tenk på at de kanskje ikke er røtter, men en manifestasjon av den ofte usynlige soppverdenen.

Anbefalt: