Kan du bestøve mandler for hånd - tips for håndpollinering av mandeltrær

Innholdsfortegnelse:

Kan du bestøve mandler for hånd - tips for håndpollinering av mandeltrær
Kan du bestøve mandler for hånd - tips for håndpollinering av mandeltrær

Video: Kan du bestøve mandler for hånd - tips for håndpollinering av mandeltrær

Video: Kan du bestøve mandler for hånd - tips for håndpollinering av mandeltrær
Video: Ensuring almond pollination 2024, Kan
Anonim

Mandel er en av de mest verdifulle bie-pollinerte avlingene. Hver februar blir rundt 40 milliarder bier fraktet til mandelhager i California for å hjelpe til med å produsere verdens største mandelhøst. Med nedgangen i bestanden av honningbier, kan hjemmemandeldyrkere lure på: "Kan du bestøve mandler for hånd?". Håndpollinering av mandeltrær er mulig, men det er en langsom prosess, så det er bare en mulighet i liten skala.

Hvordan bestøve mandler

Når mandelblomster åpner seg tidlig på våren, bør blomstene bestøves så raskt som mulig for å sikre god avling. Hver mandelblomst har mange støvbærere (blomstens hanndeler) og en pistill (blomstens hunndel). Når blomstene er klare vil det gule, støvete pollenet være synlig på støvbærerne, de nyreformede strukturene på endene av støvbærerne.

For å oppnå pollinering må et pollenkorn hvile på stigmaet, overflaten ved enden av pistillen, til en kompatibel blomst. De fleste mandelvarianter produserer blomster som er selvinkompatible. Av genetiske årsaker kan ikke pollen fra hvert tre effektivt bestøve blomster på samme tre. Du trenger to trær av forskjellige varianter. Før planting, sørg for at de to variantene er kompatible og at de blomstrer samtidig.

For å bestøve mandler, overføre pollen fra blomster på ett tre til en krukke, og umiddelbart bringe pollen til et annet tre. Bruk deretter et stykke bomull eller en pensel for å løfte noe av pollenet og børste det på stigmaet til et annet tre. Eller fjern flere blomster fylt med pollen fra det ene treet og berør pollenbærende støvknapper til blomstene på det andre treet.

Håndbestøvning av mandeltre er lettere hvis du har en selvfruktbar variant, for eksempel Alt-i-ett, Tuono eller Independence®. I så fall kan du overføre pollen fra en blomst til en annen blomst på samme tre, eller til og med fra en støvfang til stigmaet i samme blomst. Vinden kan også hjelpe disse trærne til å selvbestøve.

Alternativer til håndpollinerende mandeltrær

Håndpollinering er nødvendig der bier ikke er tilgjengelig. Og håndpollinering kan tillate at en enda høyere prosentandel av blomstene utvikler seg til modne nøtter enn bipollinering gjør – hvis du kan nå alle blomstene, altså.

Håndpollinering er imidlertid ganske arbeidskrevende, og du kan ha problemer med å nå blomster høyt oppe i treet. Hvis du har mer enn noen få mandeltrær, er leie av en bikube den beste måten å sikre pollinering på. Tiltrekk humler og andre ville bier til eiendommen din ved å skaffe en vannkilde og plante andre bipollinerte blomster.

Unngå bruk av insektmidler på eiendommen din, spesielt i mandlenes blomstringstid, for å forhindre skade påbiene.

Anbefalt: