Hva er håndpollinering – Lær om håndpollineringsteknikker

Innholdsfortegnelse:

Hva er håndpollinering – Lær om håndpollineringsteknikker
Hva er håndpollinering – Lær om håndpollineringsteknikker

Video: Hva er håndpollinering – Lær om håndpollineringsteknikker

Video: Hva er håndpollinering – Lær om håndpollineringsteknikker
Video: Pollination Explained 2024, April
Anonim

Håndpollineringsteknikker kan være svaret på å forbedre lave avlinger i hagen. Disse enkle ferdighetene er enkle å lære og kan være til nytte for både amatører og profesjonelle gartnere. Etter hvert som du får erfaring, vil du kanskje prøve deg på å lage en ny hybrid variant av blomster eller grønnsaker. Tross alt pollinerer planteforedlere ofte for hånd når de vedlikeholder rene planteeksemplarer eller når hybridvarianter lages.

Hva er håndpollinering?

Håndpollinering er manuell overføring av pollen fra støvbæreren eller hanndelen av blomsten til pistillen eller hunndelen. Hensikten med håndpollinering er å hjelpe til med plantens reproduksjonsprosess. Håndbestøvningsteknikker avhenger av plantens seksualitet så vel som årsaken til prosessen.

Den enkleste av håndpollineringsteknikkene er ganske enkelt å riste planten. Denne metoden er effektiv for planter som produserer hermafrodittblomster. Disse selvfruktbare blomstene inneholder både mannlige og kvinnelige deler. Eksempler på hageplanter med hermafrodittblomster inkluderer tomater, paprika og auberginer.

En lett bris er vanligvis tilstrekkelig for å hjelpe hermafrodittblomster med prosessen med seksuell reproduksjon. Å dyrke disse plantene i et skjermet område, for eksempel en inngjerdet hage, drivhus ellerinnendørs, kan resultere i lave fruktavlinger og skape behov for å bestøve for hånd.

Fordeler med håndpollinering

En av de viktigste fordelene med håndbestøvning er forbedrede avlinger til tross for en reduksjon i bestanden av pollinatorer. I nyere tid har bier møtt den økte spredningen av infeksjon fra parasitter og sykdommer. Plantevernmidler og intensiv oppdrettspraksis har også tatt sin toll på mange arter av pollinerende insekter.

Avlinger som påvirkes av en nedgang i pollinatorpopulasjoner inkluderer mais, squash, gresskar og meloner. Disse edelplantene produserer både hann- og hunnblomster på samme plante, men hver enkelt blomst vil inneholde enten hann- eller hunndeler.

For eksempel produserer medlemmer av cucurbit-familien hannblomster først. Disse bæres vanligvis i klynger på høye tynne stengler. De enestående hunnblomstene har en stilk som ligner en liten frukt. Den primære hensikten med håndpollinering i cucurbits er å transportere pollen fra hann- til hunnblomster når bier ikke er tilgjengelig for å gjøre jobben.

For å håndbestøve squash, gresskar, meloner og agurker, plukker du kronbladene av hannblomsten, og bruk en liten pensel eller bomullspinne for å overføre pollen til pistillen. Den kronbladløse hannblomsten kan også plukkes og brukes til å tørke hunnblomstene.

Håndpollineringsteknikker for oppdrettere

Siden hensikten med håndpollinering av oppdrettere er etableringen av hybridvarianter eller spredning av rene arter, er krysskontaminering med uønsket pollen avprimærbekymring. I selvbestøvende blomster må kronen og støvbæreren ofte fjernes.

Selv med en- og toboplanter må det utvises forsiktighet med innsamling og distribusjon av pollen. Følg disse trinnene for å bestøve for hånd og unngå krysskontaminering:

  • Bruk rene verktøy og hender.
  • Samle moden pollen fra uåpnede blomster (Hvis du må vente til blomstene åpner seg for å samle moden pollen, unngå at insekter og vinddrift forurenser pollen).
  • Lagre pollen på et kjølig sted.
  • Polliner uåpnede blomster.
  • Etter pollinering, forsegle pistillen med kirurgisk tape.

Anbefalt: