Overvintring av et mandeltre: omsorg for mandeltrær om vinteren

Innholdsfortegnelse:

Overvintring av et mandeltre: omsorg for mandeltrær om vinteren
Overvintring av et mandeltre: omsorg for mandeltrær om vinteren

Video: Overvintring av et mandeltre: omsorg for mandeltrær om vinteren

Video: Overvintring av et mandeltre: omsorg for mandeltrær om vinteren
Video: Pruning Young Almond Trees | Desert Farming 2024, Kan
Anonim

Med den økende populariteten til husmannsplasser, har hjemmelandskap nå trær og busker som kan tåle dobbeltbruk. Funksjonalitet har blitt like viktig som skjønnhet i våre hagerom. Med oppblomstring så tidlig som i januar i mildt klima, kommer mandeltrær oftere inn i landskapet som pålitelige doble planter, og gir huseiere tidlig vårblomstring, sunne nøtter og en attraktiv landskapsplante. Les videre for tips om hva du kan gjøre med mandler om vinteren.

Vinterpleie av mandel

Nært beslektet med fersken og andre steinfrukttrær i Prunus-arten, mandeltrær er hardføre i de amerikanske hardhetssonene 5-9. I de kjøligere områdene i området deres kan imidlertid den tidlige våroppblomstringen av mandeltrær være utsatt for knoppskader eller tap fra senvinterfrost. På disse stedene anbefales det at du bruker senere blomstrende varianter av mandel for å unngå frostskader. I varmere strøk der det dyrkes mandler, kan det hende at de bare har en kort, halvhvilende periode der vinterpleiearbeid av mandel bør utføres.

Beskjæring og forming utføres vanligvis på mandeltrær om vinteren mellom desember og januar. Mange mandeldyrkere foretrekker å dyrkemandeltrær i en veldig spesifikk, åpen, vaselignende form. Denne formingen/beskjæringen gjøres under mandelens vinterhvile, med start i den første vekstsesongen.

Tre til fire hovedgrener, som sprer seg oppover og utover, velges til å vokse som de første stillasgrenene, og alle andre grener beskjæres. Året etter vil enkelte grener som vokser ut fra de første stillasgrenene bli valgt ut til å vokse til sekundære stillasgrener. Denne formen for utvalgsbeskjæring opprettholdes år etter år, og holder alltid midten av treet åpen for luftstrøm og sollys.

Hva å gjøre med mandler om vinteren

Årlig vedlikehold bør gjøres sent på høsten eller vinteren for å trimme ut dødt eller skadet tre, og fjerne hageavfall og ugress. Blader, nøtter og ugress som er igjen rundt bunnen av mandeltrær kan huse skadedyr og sykdommer, og gir også vinterreir for små pattedyr som kan tygge på trestammer eller røtter.

Sykdomspatogener vil ofte overvintre i mandelblad og kvister som blir liggende på bakken gjennom vinteren, mens bore og ormer finner perfekte vintergjemmesteder i nedfallsfrukt og nøtter. Hvis de blir stående der over vinteren, kan de raskt økende vårtemperaturene føre til plutselige angrep av skadedyr eller sykdom.

Mandeltrær er mottakelige for en rekke skadedyr og sykdommer. Mange av disse problemene kan unngås ved å implementere sprøyting av sovende hagebrukssprayer inn i vinterpleieregimentet for mandel. Forebyggende soppdrepende midler kan sprøytes fra høsten til tidlig på våren, avhengig av din region. Tidlig vår er best for kjøligere klima med drepende frost.

Anbefalt: