Rust på dagliljeplanter: Lær hvordan du behandler dagliljerust - Hagearbeid

Innholdsfortegnelse:

Rust på dagliljeplanter: Lær hvordan du behandler dagliljerust - Hagearbeid
Rust på dagliljeplanter: Lær hvordan du behandler dagliljerust - Hagearbeid

Video: Rust på dagliljeplanter: Lær hvordan du behandler dagliljerust - Hagearbeid

Video: Rust på dagliljeplanter: Lær hvordan du behandler dagliljerust - Hagearbeid
Video: daylily rust hires 2024, Kan
Anonim

For de som har blitt fort alt at daglilje er et skadedyrfritt eksemplar og den enkleste blomsten å dyrke, kan det være skuffende å finne dagliljer med rust. Men å bruke riktig hagebrukspraksis og velge blant mange ikke-mottakelige kultivarer kan bidra til å sikre et sykdomsfritt liljebed.

Dagliljerustsymptomer

Dagliljerust (Puccinia hemerocallidis) dukket først opp på utvalgte planter av arten i 2000 her i USA. I 2004 påvirket dette halve landet. Det har blitt en bekymring for mange hageklubber som regelmessig selger og handler plantene, og markedsfører dem som skadedyr- og sykdomsfrie. Deres råd er at salg av planter med «ingen jord/ingen skap» vil forhindre spredning.

I dag tyder info på at noen har klart å unngå rust ved å plante visse dagliljetyper og andre har lært seg å effektivt behandle rust på dagliljeplanter.

Rust dreper norm alt ikke dagliljen, men det påvirker hvordan planten ser ut i hagen og kan spre seg til andre planter. Rustne fargede pustler vises på undersiden av bladene. Slik kan du se forskjell på rust og en lignende soppsykdom som kalles dagliljebladstrek. Det finnes ingen pustler med bladetstreksopp, bare mikroskopiske, små, hvite flekker.

Hvordan behandle dagliljerust

Rust på dagliljeplanter dør av i de kaldeste vintertemperaturene. Dagliljerustsymptomer forsvinner i USDA hardhetssoner 6 og under, så rust er mer et problem i sørlige områder. Kulturelle praksiser bidrar til å unngå utvikling av rustsporer, som krever høy luftfuktighet for å utvikle seg til infeksjonsstadiet.

Temperaturene må være mellom 40-32 C. i fem til seks timer for denne utviklingen, og bladet må forbli vått. Unngå overvanning av dagliljebedene dine for å forhindre denne sykdommen. Vann på jordnivå for disse plantene og andre når det er mulig for å unngå mange soppproblemer som dette.

Rust på dagliljer oppstår norm alt på eldre bladverk som bør fjernes og kastes. Rengjør beskjærerne mellom kutt med en spritserviett for å unngå spredning av sykdommen.

Hvis du er i den sørlige regionen og bekymret for rustproblemer på dagliljer, plant de minst mottakelige kultivarer. I følge All-American Daylily Selection Council inkluderer de minst mottakelige variantene:

  • Little Business
  • Mini Pearl
  • Butterscotch Ruffles
  • Mac the Knife
  • Yangtze
  • Den hellige ånd

Anbefalt: