Oat Leaf Blotch Control – Behandling av havre med bladflekksykdom

Innholdsfortegnelse:

Oat Leaf Blotch Control – Behandling av havre med bladflekksykdom
Oat Leaf Blotch Control – Behandling av havre med bladflekksykdom

Video: Oat Leaf Blotch Control – Behandling av havre med bladflekksykdom

Video: Oat Leaf Blotch Control – Behandling av havre med bladflekksykdom
Video: Oat disease webinar - Red leather leaf and crown rust | DPIRD 2024, Kan
Anonim

Avlingstap på så mye som 15 prosent er rapportert i løpet av visse årstider i de høyeste havreproduserende områdene fra bladflekker av havre. Det er forårsaket av en av tre forskjellige sopppatogener - Pyrenophora avenae, Drechslera avenacea, Septoria avenae. Selv om dette ikke er et stort antall, er virkningen betydelig i kommersielle omgivelser og i mindre felt. Imidlertid er det mulig å kontrollere havrebladflekker på flere måter.

Symptomer på havrebladflekker

Sopp er trolig en av de vanligste sykdomsårsakene i korn, som havrevekster. Havrebladflekk oppstår i perioder med kjølige, fuktige forhold. Havre med bladflekk utvikler senere faser av sykdommen, som kan skade kulmen i den grad at den ikke kan utvikle frøhoder. Det forårsaker symptomer som starter som bladflekker og går over i faser av svart stengel og kjerneskade.

I den første fasen påvirker symptomer på havrebladflekker kun bladene, som utvikler uregelmessige, lysegule lesjoner. Når disse modnes, blir de rødbrune og råtnet vev faller ut, mens bladet dør. Infeksjonen sprer seg til stilkene, og når den først infiserer kulmen, kan hodet som dannes væresteril.

I sluttfasen vises mørke flekker på blomsterhodet. I alvorlige tilfeller vil sykdommen føre til at planten produserer misdannede kjerner eller ingen kjerner i det hele tatt. Ikke alle bladflekker av havre går videre til kjerneskadefasen. Det avhenger av tiden på året, langvarige værforhold som favoriserer soppen og kulturelle forhold.

Info om havrebladflekk tyder på at soppen overvintrer i gammelt plantemateriale og av og til fra frø. Etter et hardt regn dannes det sopplegemer som blir spredt med vind eller ytterligere regn. Sykdommen kan også spre seg gjennom forurenset gjødsel der havrehalm ble konsumert av dyret. Til og med insekter, maskineri og støvler sprer sykdommen.

Oat Leaf Blotch Control

Siden den er mest vanlig i områder med havrestubb, er det viktig å fullbearbeide denne dypt i jord. Området bør ikke omplantes med havre før det gamle plantematerialet har råtnet. Havre med bladflekk kan sprayes med soppdrepende midler tidlig i sesongen, men hvis den fanges når sykdomssymptomer har spredt seg til andre deler av planten, er disse ikke effektive.

Foruten soppdrepende midler eller jordarbeid i gammelt materiale, har vekstskifte hvert 3. til 4. år størst effekt. Det er noen resistente havresorter som er nyttige for sykdomsbekjempelse i utsatte områder. Frø kan også behandles med EPA-godkjente soppdrepende midler før planting. Å unngå kontinuerlig beskjæring ser også ut til å være nyttig.

Gammelt plantemateriale kan også trygt ødelegges ved brenning der dette er rimelig og trygt. Som med de fleste sykdommer, brasanitærpraksis og kulturell omsorg kan forhindre påvirkning fra denne soppen.

Anbefalt: