Bruk og stell av plommetomater: Hvordan dyrke plommetomater

Innholdsfortegnelse:

Bruk og stell av plommetomater: Hvordan dyrke plommetomater
Bruk og stell av plommetomater: Hvordan dyrke plommetomater

Video: Bruk og stell av plommetomater: Hvordan dyrke plommetomater

Video: Bruk og stell av plommetomater: Hvordan dyrke plommetomater
Video: How to Grow Plum Tomatoes from Seed to Fruit! ( Part 1 ) 2024, April
Anonim

Tomatnomenklatur kan til tider være forvirrende. I tillegg til arvestykke vs hybrid og determinate vs. ubestemt, er tomater også klassifisert etter type. Plommetomatvarianter er en av de fem typene, mens de andre klassifiseringene er kirsebær, globus, biff og oksehjerte. Men nøyaktig hva er en plommetomat, og hvordan skiller den seg fra disse andre typene?

Hva er en plommetomat

De fem tomattypene er først og fremst basert på størrelsen og formen på tomaten, samt dens kulinariske bruksområder. Plommetomater har en tendens til å være ovale i form og er lengre fra stilk til spiss enn de er brede. Noen plommetomatsorter er mer pæreformede mens andre er sylindriske.

Plommentomater kan også variere i størrelse. Mini plomme- eller druetomatsorter er gjennomsnittlig 1-2 tommer (2,5-5 cm.) lange, mens de største plommevariantene modnes på 12,7 cm eller mer i lengde. Men hovedtrekket som skiller plommetomater fra andre typer tomater er mengden flytende fruktkjøtt de inneholder.

På grunn av sin smale form inneholder plommetomater bare to lokuler eller frøkammer. Den vannaktige flytende fruktkjøttet som omgir frøene er sterkt redusert i plommetomater sammenlignet med de andre typene. Dette gjør plommetomater ideelle for matlaging, hermetikk og sauser.

Avlet i århundrer som sausetomater, plommerhar en dyp, rik smak som forsterkes når den varmes opp. Kjøttet deres forblir fast selv når de er helt modne, og plommetomater har en tendens til å være mindre seedy enn andre typer. I tillegg til sauser, inkluderer andre bruksområder for plommetomat bruksområder der en kjøttfull tomat er ønskelig.

Kulinariske plommetomater:

  • Spise fersk (Smak brett eller snacks)
  • Salater (kvarterte)
  • Smørbrød (i skiver)
  • Ferske salsaer (terninger)
  • Soltørkede tomater (halverte)
  • Omeletter, wok- eller grønnsaksretter (kokte)

Hvordan dyrke plommetomater

Hvis du er nysgjerrig på hvordan du dyrker plommetomater, kan du være trygg. Å dyrke plommetomater er ikke annerledes enn å dyrke andre typer tomater. I mange klima er det best å starte tomater innendørs 6 til 8 uker før siste frost, eller kjøpe frøplanter fra din lokale barnehage.

Når du dyrker plommetomater innendørs, er det vanligvis nødvendig med et sørvendt vindu eller ekstra belysning for å forhindre at frøplantene blir langbenede. Bruk en kvalitets potteblanding som drenerer godt. Hold jorda fuktig, men ikke fuktig. Gjødsle etter behov.

Før du flytter plommetomatfrøplanter inn i hagen, er det nødvendig å akklimatisere dem til utendørsforhold med sol og vind. Når frøplantene er stivnet og all fare for frost er over, kan de transplanteres på et solrikt sted.

Plommentomater kan plantes dypere enn først dyrket i potten, så lenge de øvre bladene og stilken forblir over jordnivået. Tomater klarer seg ofte bedre i tørt vær hvis rotklumpene er detplassert 6 til 8 tommer (15-20 cm.) under jorden.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Plum tomatvarianter

Størrelse og form er ikke de eneste visuelle forskjellene mellom varianter av plommetomater. Moderne kultivarer kan modnes til en rekke tomatfarger, inkludert gul, oransje, lilla og rødstripete. Her er noen vanlige og uvanlige plommetomatvarianter du kan finne i favorittfrøkatalogene dine:

  • Amish Paste
  • Orange Banana
  • San Marzano
  • Speckled Roman
  • Sunrise Sauce
  • Red Grape
  • Roma
  • ukranisk lilla

Anbefalt: